Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ - ΠΓΕ). Το νομοθετικό πλαίσιο και τα Οφέλη που συνεπάγεται η κατοχύρωσή τους - Σπηλιοπούλου, Αναστασία Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις και οι Ονομασίες Προέλευσης αποτελούν συλλογικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας των παραγωγών αγροτροφίμων και ποτών, των οποίων η φήμη ή οι ιδιότητες απορρέουν από τη στενή τους σχέση με τον τόπο παραγωγής τους. Διαχρονικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, που στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον απαιτεί σύγκλιση και συμφωνία μεταξύ των κρατών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των ΓΕ και να αξιοποιηθεί η δυναμική οφέλους που περικλείουν. Προσδίδουν διάκριση και υπεραξία στα προϊόντα που χαρακτηρίζουν και συνδέονται με παραμέτρους που αφορούν την οικονομία, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον. Έναυσμα για την παρούσα εργασία απετέλεσε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν διεπιστημονικά για το δίκαιο, την οικονομία και την γεωργική ανάπτυξη. Επιχειρείται κατ’ αρχάς η αποσαφήνιση των όρων που σχετίζονται με τις ΓΕ και εν συνεχεία η επισκόπηση της νομοθεσίας, εθνικής, κοινοτικής και διεθνούς, που τις διέπει, αλλά και του πολλαπλού οφέλους που συνεπάγονται. Στόχος είναι να αναδειχθεί εν τέλει το κατά πόσο υπό το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, επιτυγχάνεται η προστασία των ΓΕ και ο θετικός αντίκτυπός τους στους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Στην προσπάθεια αυτή αξιοποιήθηκε βιβλιογραφία και αρθρογραφία, ελληνική και ξενόγλωσση, καθώς και συναφείς έρευνες και μελέτες περιπτώσεων.
Products of Protected Designation of Origin & Protected Geographical Indication (PDO - PGI) - The legislative framework and the Benefits of their registration
Keywords: Ονομασία προέλευσης; Γεωργική παραγωγή; Εμπορική προώθηση; Γεωργική εκμετάλλευση; Γεωγραφικές Ενδείξεις; Ονομασία Προέλευσης; ΠΟΠ/ΠΓΕ; Διανοητική Ιδιοκτησία; Βιομηχανική Ιδιοκτησία; Αγροτρόφιμα