Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως πρόγραμμα χρηματοδοτικής έκτακτης ανάγκης προς Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα - Δανάσκου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η ευρωζώνη από το 2010 αντιμετωπίζει μια μεγάλης κλίμακας κρίση. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης αυτής και διαφύλαξης της σταθερότητας της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2010 δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως ένας προσωρινός μηχανισμός επίλυσης κρίσεων. Ο EFSF έχει παράσχει μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το EFSF μέσω της έκδοσης ομολόγων και άλλων τίτλων στις κεφαλαιαγορές. Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας αυτής είναι να εξετάσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Τα συμπεράσματα που εξάγονται τεκμηριώνουν ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας και ιδίως της Πορτογαλίας η εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης που συνόδευε τα δάνεια από τον EFSF ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι δύο χώρες βελτίωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αντίθετα στην περίπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης υπήρξε αποτυχημένη και η χώρα συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.
Keywords: Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Χρηματοοικονομική κρίση--Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση--Ιρλανδία; Χρηματοοικονομική κρίση--Πορτογαλία; Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Κρίση; Ελλάδα; Πορτογαλία; Ιρλανδία