Η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και η εξέλιξη της διοικητικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση β' βαθμού στο Νομό Αρκαδίας - Τζαβέλλα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί ένα δυναμικό φαινόμενο και μια οργάνωση που με τις μεθόδους της και τα συστήματα της, σχεδιάζει και προγραμματίζει, εφαρμόζει και κατασκευάζει, παρακολουθώντας τις κοινωνικές εξελίξεις και μεταβολές, μεταβάλλοντας και αυτή κάθε φορά την εσωτερική δομή και οργάνωση της. Η παρούσα προσπάθεια είναι μια προσέγγιση στους θεσμούς, το ρόλο και τα σύγχρονα μοντέλα οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη διοικητική μεταρρύθμιση και την πολιτική και την στρατηγική της μεταρρύθμισης αυτής. Ειδικότερα αναλύονται η ανάγκη της αποκέντρωσης και πως αυτή εξελίσσεται στην Ελλάδα, το σημερινό καθεστώς της ελληνικής διοικητικής αποκέντρωσης, τα προβλήματα στη διαδικασία και λήψη των αποφάσεων στην ελληνική αποκέντρωση, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις αναδιάρθρωσης των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων. Τέλος καταβλήθηκε προσπάθεια μιας ειδικότερης μελέτης της τοπικής αυτοδιοίκησης β' βαθμού στο Νομό Αρκαδίας, σχετικά με την οργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της, καθώς και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Νομού με τα έργα και τις δράσεις που πραγματοποιεί. Η μελέτη του αντικειμένου έγινε με τη βοήθεια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης στα θέματα που διερευνούμε, με κριτική ανάλυση αυτής, με συγκριτική μελέτη γύρω από τα δεδομένα των χωρών της Ευρώπης για τα θέματα αυτά και κυρίως με συλλογή και ανάλυση στοιχείων από τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης πέρα από τις κλασσικές της επιδιώξεις, είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες εξελίξεις και να προωθεί τους σκοπούς του σύγχρονου κράτους στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Μ.Δ.Ε. 38
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αναδιοργάνωση; Διοικητική αποκέντρωση; Αρκαδία