Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Πληροφόρηση: Η προοπτική δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μελέτη περίπτωσης: Schengen Information System (SIS II) - Τσιάκος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Το πρωτεύον αντικείμενο της ανά χείρας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της ανάγκης και της δυνατότητας δημιουργίας μιας Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της εις βάθος μελέτη του τομέα της Πληροφόρησης. Αρχικά, επιχειρείται να δοθεί ένας σαφής ορισμός του όρου Πληροφόρηση μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης και γίνεται μία αναφορά στο ρόλο και τις λειτουργίες των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ακολούθως, αναλύεται ο τομέας της Πληροφόρησης στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γίνεται μνεία των συνθηκών που διαμορφώνουν το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας τον 21ο αιώνα, αναλύεται η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της Πληροφόρησης στην ΕΕ και γίνεται μια επισκόπηση των υφιστάμενων υπηρεσιών Πληροφοριών της ΕΕ. Εν συνεχεία, αναλύεται η ΕΕ ως Κοινότητα Πληροφόρησης σε επίπεδο βασικών χαρακτηριστικών. Ακολουθεί η διερεύνηση ανάγκης δημιουργίας μιας Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο ρόλος και η φύση της. Τέλος, γίνεται περιγραφή του Σύστηματος Πληροφοριών Σένγκεν II (SIS II), ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων που αφορούν την χρήση του κατά τα έτη 2014-2018 και εξάγονται σχετικά συμπεράσματα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε διακρίνεται σε δύο διαφορετικά τμήματα. Στο πρώτο στάδιο έγινε βιβλιογραφική επισκόπηση επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και επισήμων εγγράφων. Στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο επιχειρείται να καταγραφεί η τάση της χρήσης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν μεταξύ των χωρών της Ενώσεως, η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η συλλογή δεδομένων από ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο, η παράθεση αυτών με την αξιοποίηση της περιγραφικής Στατιστικής και η περαιτέρω δευτερογενής στατιστική ανάλυση με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων.
EU Integration and Intelligence: The prospect of establishing a European Central Intelligence Agency Case study: Schengen Information System (SIS II)
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα; Υπηρεσίες πληροφόρησης; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Πληροφόρηση; Schengen Information System