Σχεδιασμός και μελέτη ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης από απόσταση μεταξύ δύο γυμνασίων από την Ελλάδα και την Ισπανία στα πλαίσια του έργου Comenius - Γολικίδου, Λεμονιά Κ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της χρήσης περιβαλλόντων ηλεκτρονικής μάθησης βασισμένων σε τεχνολογία Web 2.0., στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός Έργου Comenius μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Η κινητικότητα προς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διευρυμένη χρήση των ΤΠΕ, η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, είναι στόχοι των σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτικών για την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία σε μια κοινωνία Πληροφορίας και Γνώσης, τόσο για τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας παγκόσμιας νέας εποχής, όσο και για τους καθηγητές ως προστιθέμενη αξία στον επαγγελματισμό τους . Η μεθοδολογική προσέγγιση της έρευνας περιελάμβανε σχεδιασμό ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος μάθησης ώστε να υλοποιηθεί μέσα από αυτό η συνεργασία, η επικοινωνία και η διάδοση του Έργου της Σύμπραξης Comenius. Η πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή της δράσης εφαρμόστηκε στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ-Πληροφορική του ελληνικού σχολείου και του μαθήματος lnformatica του ισπανικού, καθώς ήταν οι δύο χώρες οι οποίες υλοποίησαν τη Δράση. Τα ερευνητικά δεδομένα προήλθαν από την ανάλυση περιεχομένου συνεντεύξεων μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσω ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς και από τα στατιστικά στοιχεία (log files) των ηλεκτρονικών περιβαλλόντων που χρησιμοποιήθηκαν . Τα αποτελέσματα της έρευνας ανάδειξαν την θετική επίδραση του Έργου Comenius στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε μαθητές. Προβλήθηκαν συγκεκριμένα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης ως εργαλεία ΤΠΕ που μπορούν να ευνοήσουν την συνεργασία, την επικοινωνία και την ανάδειξη έργων ευρωπαϊκών συμπράξεων δημιουργώντας μια εικονική κοινότητα. Απέδειξε ότι η σύγκλιση στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος της Πληροφορικής στις δύο ευρωπαϊκές χώρες ευνοούν την ένταξη δράσεων στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος προσφέροντας μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και για τα δύο ευρωπαϊκά σχολεία.
Αριθμός Εισαγωγής: 010230-010231 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες; Πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης; Γυμνάσιο; Μάθηση από απόσταση; Ελλάδα; Ισπανία; Wiki; Comenius