Αξιολόγηση της κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση στην Ελλάδα - Υπόθεση Aldi - Πλάκα, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το ΕΤΠ συστάθηκε με σκοπό να ενισχύσει τους εργαζόμενους που απολύονται εξ αιτίας της κρίσης στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της παγκοσμιοποίησης. Στη συνέχεια, ο ρόλος του επεκτάθηκε προκειμένου να υποστηριχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι των οποίων η δραστηριότητα τερματίζεται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Έως το τέλος του 2017, από τις δράσεις του δύνανται να επωφεληθούν και NEETs. Κινητοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις μαζικών απολύσεων ή απωλειών θέσεων απασχόλησης, με στόχο την άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων, μέσω της ευέλικτης χρήσης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Οι σχετικές εκθέσεις και αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ως θετικό. Στην εργασία αυτή, γίνεται μια πρώτη απόπειρα αξιολόγησης των δράσεων του ΕΤΠ στην Ελλάδα, μέσω διεξαγωγής σχετικής έρευνας στους ωφελούμενους της Aldi, της γερμανικής αλυσίδας supermarkets, μετά την ξαφνική αποχώρηση της οποίας, το 2010, 642 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά.
Αριθμός Εισαγωγής: 012136-012137 cd
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Παγκοσμιοποίηση -- Οικονομικές απόψεις; Παγκοσμιοποίηση -- Κοινωνικές απόψεις; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική πολιτική; Ανεργία -- Ελλάδα; Παγκοσμιοποίηση; Κρίση παγκόσμιου εμπορίου; Μαζικές απολύσεις; Aldi; Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής; Globalization; World trade crisis; Mass redundancies