Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα. Δείκτες τεχνητής νοημοσύνης. - Τζοβάρα, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνήσει το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δημόσιο τομέα, ποια είναι τα οφέλη της και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην προσπάθεια ένταξης αυτών των τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα, μέσα από την εμπειρική διερεύνηση με χρήση δευτερογενών δεδομένων έγινε προσπάθεια να αξιολογηθεί ο βαθμός ετοιμότητας των χωρών στην Ευρώπη αναφορικά με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Government AI Readiness Index από 23 χώρες της Ευρώπης για την περίοδο 2020-2023. Τα αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας έδειξαν πως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών ως προς την ετοιμότητα τους να χρησιμοποιήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν κάποιες σαφείς διαφορές, με τις χώρες που είναι οικονομικά εύρωστες (πχ Φιλανδία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία κλπ) να αξιολογούνται με μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας σε σύγκριση με χώρες που η οικονομία τους είναι πιο αδύνατη (πχ Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία κλπ). Τέλος, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι σημαντικός προβλεπτικός παράγοντας στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα, καθώς προέκυψε πως η αύξηση του ΑΕΠ και η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (κατά κεφαλήν) προβλέπουν αύξηση του βαθμού ετοιμότητας στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
The impact of artificial intelligence on the public sector. Artificial intelligence indicators.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη; Τεχνητή Νοημοσύνη; Δημόσιος τομέας; βαθμός ετοιμότητας; οφέλη; δείκτες τεχνητής νοημοσύνης