Τα θαλάσσια σύνορα και η προστασία τους - Κώττας, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι τα θαλάσσια σύνορα όπως αυτά διαμορφώνονται στον σύγχρονο κόσμο. Σημείο διαμάχης ή/και συγκρούσεων, μεταξύ των χωρών, ακολουθούν το μοτίβο των χερσαίων συνόρων παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αρκετές ιδιαιτερότητες. Στην εισαγωγή διατυπώνονται τα ερευνητικά ερωτήματα και σκιαγραφείται το πλαίσιο της έρευνας. Παρουσιάζεται ακόμη, η μεθοδολογία προσέγγισης του θέματος. Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια γενική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας γύρω από την εν λόγω θεματική. Δίνονται οι απαραίτητοι ορισμοί και το νομικό πλαίσιο που διέπει σήμερα το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων και τα όρια μεταξύ των κρατών. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται μελέτες περίπτωσης. Γίνεται προσπάθεια απεικόνισης της υπάρχουσας κατάστασης (αναλύοντας παράλληλα και το ιστορικό υπόβαθρο). Εξετάζονται οι περιπτώσεις:  Ελλάδας - Τουρκίας - Ε.Ε.  Η.Π.Α - Καναδά - Κούβας - Ρωσίας  Κίνας - Ιαπωνίας  Νορβηγίας - Ρωσίας Κάθε υποκεφάλαιο καταλήγει σε συμπεράσματα προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα τεκταινόμενα και το μοντέλο δράσης που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι νέες τεχνολογίες που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια συνολική αξιολόγηση των υπό μελέτη περιπτώσεων. Σκοπός της είναι να σκιαγραφήσει πιο γενικά πρότυπα ενεργειών και κινήσεων των χωρών, ικανά τόσο να συμπεριλάβουν τα εν λόγω κράτη όσο και να αποτελέσουν εν δυνάμει νόρμες ερμηνείας της συμπεριφοράς των δρώντων στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Maritime borders and security
Μ.Δ.Ε. 10
Keywords: Θαλάσσια σύνορα, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, ΑΟΖ.