Ο ρόλος του ψηφιακού μάρκετινγκ στη συνθήκη της πανδημίας. «Το ταξίδι του καταναλωτή ( customer journey) στην περίπτωση της Samsung» - Σιδηρόγλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο περιβάλλον του ψηφιακού κόσμου, οι εταιρίες αξιοποιώντας μια πληθώρα προσφερόμενων ψηφιακών καναλιών, δίνουν στον καταναλωτή την ευκαιρία να βιώσει ένα «ψηφιακού τύπου» καταναλωτικό ταξίδι. Μέσα στο πλαίσιο της παρούσας χρονικής περιόδου η οποία κινείται επηρεασμένη έντονα από την πανδημική κρίση του ιού covid -19 οι αγοραστικές συνήθειες, οι τρόποι επιλογής των αγαθών καθώς και τα μέσα αγοράς τους έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας. Οι διαδικτυακές αγορές έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση λόγω των αυστηρών κυβερνητικών και υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται από τον ΠΟΥ προκειμένου να διασφαλιστεί η μη εξάπλωση της νόσου. Οι εταιρίες κατανοώντας τα παραπάνω εκτιμούν τις νέες συνθήκες, ενώ παράλληλα επαναπροσδιορίζουν το marketing για την προώθηση των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα το ψηφιακό marketing έχει καταστεί το βασικό εργαλείο των εταιριών προς την κατεύθυνση αυτή καθώς τόσο οι ανάγκες όσο και οι απαιτήσεις των αγοραστών έχουν μεταβληθεί. Το ψηφιακό marketing των εταιριών εφευρίσκει νέους τρόπους για την προσέλκυσή τους κατά τη διάρκεια του καταναλωτικού τους ταξιδιού. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η εκμετάλλευση των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η πανδημική συνθήκη. Η παρούσα ερευνητική εργασία εστίασε στο καταναλωτικό ταξίδι το οποίο πραγματοποιεί ένας καταναλωτής προκειμένου να επιλέξει ένα προϊόν – smartphone της εταιρίας Samsung. Συγκεκριμένα η έρευνα επικεντρώθηκε στο πως η εταιρία Samsung χρησιμοποιεί την πανδημία και τα σημαινόμενά της, ως εργαλεία ψηφιακού marketing προκειμένου να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της μέσα στο πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η εταιρία χρησιμοποιεί έννοιες και λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την πανδημία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες και να τους κάνει να αισθανθούν ασφαλείς κατά την αγορά του προϊόντος της αλλά και κατά τη μετέπειτα χρήση του.
The role of digital marketing in the condition of pandemic crisis.The customer journey in the case study of Samsung.
Μ.Δ.Ε. 37
Keywords: Πανδημική κρίση; Ψηφιακό marketing; Ταξίδι καταναλωτή; Πανδημική κρίση; Ψηφιακό marketing; Remarketing