Αξιολόγηση συνάφειας του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 - Τσονωνά, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Κύριος στόχος της παρούσας μελέτης αποτελεί η αξιολόγηση της συνάφειας του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αττικής με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020. Ιδιαιτέρως κρίσιμα είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται αναφορικά με τη δυνατότητα αναζήτησης πόρων για την υλοποίηση των έργων από το ΠΕΠ Αττικής και όχι από Ιδίους Πόρους που οδηγούν σε συρρίκνωση των εσόδων των Δήμων και θέτουν εν αμφιβόλω τόσο την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων/δράσεων και δραστηριοτήτων αλλά και την ίδια την οικονομική ευμάρεια και υπόσταση των Δήμων. Αρχικά, επιχειρείται η θεωρητική τεκμηρίωση των εννοιών του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού καθώς και η καταγραφή των πλεονεκτημάτων τους για τη Δημόσια Διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο μελετώνται η ιστορική εξέλιξη, οι σκοποί, τα χαρακτηριστικά και η φιλοσοφία των Ε.Π. στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αφού αναφερθούν οι κύριοι άξονες και κατευθύνσεις του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, προχωρούμε σε μελέτη περίπτωσης για τον Δήμο Καλλιθέας. Ειδικότερα, διαπιστώνεται πως πολλές δράσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του συγκεκριμένου Δήμου, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής λόγω της αντιστοίχισης του περιεχομένου τους με αυτό, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από ιδίους ή άλλους πόρους (π.χ. ΕΣΠΑ). Αναδεικνύεται, επομένως, αφενός η άμεση συνάφεια του ΠΕΠ με τα Ε.Π. των ΟΤΑ και αφετέρου η ελλειμματική γνώση των προγραμμάτων από τους Δήμους. Τέλος, μελετάται η κατανομή των προϋπολογισμών 11 Δήμων της Αττικής ανά άξονα προτεραιότητας.
Evaluation of the relevance of the operational planning of the Attica Municipalities and the Attica Regional Operational 2014-2020
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αστική ανάπτυξη; Επιχειρησιακό πρόγραμμα; ΠΕΠ Αττικής; Άξονες; Δράσεις; Συνάφεια