Δημόσιος οργανισμός ως μέσο παραγωγής δημόσιας ωφέλειας. Μελέτη βιωσιμότητας μονάδας τεχνητού νεφρού. Σκοπιμότητα και κοστολόγηση έργου. Εφαρμογή στο γενικό νοσοκομείο - κυ Κυθήρων - Μοιρασγεντής, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα εργασία, επιδίωξη αποτελεί , η διερεύνηση της δυνατότητα παραγωγής από ένα δημόσιο οργανισμό, κέρδους μέσα από τη προσφορά δημόσιου αγαθού, μέσα από τη στόχευση στο κοινωνικό έργο. Είναι εφικτό το κέρδος, η βιωσημότητα να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη των δημοσίου; Μελέτη περίπτωσης αποτελεί η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών νεφροπαθών, σε περιοχές μη αστικές, άγονες, όπως για παράδειγμα το νησί των Κυθήρων. Είναι βιώσιμο ένα τέτοιο έργο, τεράστιας κοινωνικής τάξης, από τη μία, μεγάλου κόστους από την άλλη; Στο πρώτο κεφάλαιο γίνετε μία εκτενή περιγραφή της νόσου των νεφρών. Τι ακριβώς είναι το συγκριμένο πρόβλημα; Είναι σημαντικό για την ευζωία του ασθενή; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστέι; Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνετε λεπτομερέστερη αναφορά σε κάθε μέθοδο αντιμετώπισης της νεφροπάθεια, τη σημερινή εποχή. Ποια είναι τα θετικά της κάθε μιας και το κατά πόσο είναι προσβάσιμες από όλους τους νεφροπαθείς. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνετε αναφορά στη επικρατούσα εικόνα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις παθήσεις των νεφρών, την εξέλιξη της πάθησης τα τελευταία χρόνια και μία ανάλυση του αριθμού των νεφροπαθών σε σχέση με τον αριθμό και τη γεωγραφική θέση των εξειδικευμένων κέντρων αιμοκάθαρσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι νομοθετικές διατάξεις πάνω στις οποίες βασίζεται σήμερα το σύστημα για στο σχεδιασμό και υλοποίηση Μονάδων Τεχνητού Νεφρού τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η υφισταμένη νομοθεσία επαρκής ή αποτελεί τελικά τροχοπέδη; Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνετε η παρουσίαση στοιχείων που αφορούν στα Κύθηρα. Τον αριθμό των νεφροπαθών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχει σκοπιμότητα για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου στα Κύθηρα; Αν ναι είναι βιώσιμο; Στο τελευταίο κεφάλαιο, το έκτο, γίνετε μία καταγραφή των προβληματισμών, μία ανασκόπηση του θέματος και τελικά των συμπερασμάτων που προκύπτουν.
Μ.Δ.Ε. 245