Ποιότητα εκπαίδευσης και οικονομική ανάπτυξη στην E.E. - Καράμπελας, Παναγιώτης Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στη παρούσα εργασία γίνεται μια μεθοδολογική προσέγγιση της σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και ανάπτυξης μια χώρας. Οι απολαβές ενός ατόμου εξαρτώνται από την συνολική εκπαίδευση που έχει λάβει όλα τα χρόνια της τυπικής και μη εκπαίδευσης και την εργασιακή εμπειρία του Mincer (1974), αλλά και από άλλους παράγοντες. Η σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και ανάπτυξης αναπτύχτηκε όταν οι οικονομολόγοι άρχισαν να δίνουν σημασία στον παράγοντα ανθρώπινο κεφάλαιο, ως παράγοντα στις συναρτήσεις ανάπτυξης. Στην εργασία δίνονται απαντήσεις για την σχέση αυτή στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης με την μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων σε μορφή panel data. Η εργασία διαπραγματεύεται ένα οικονομετρικό μοντέλο του Barro J. (1999) όμως τα δεδομένα είναι από βάσεις δεδομένων όπως world bank και oecd την περίοδο 1990-2013.
Μ.Δ.Ε. 79
Keywords: Εκπαίδευση -- Οικονομικές απόψεις; Education -- Economic aspects; Εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Education -- European Union, countries; Εκπαίδευση; Ανάπτυξη; Ανθρώπινο κεφάλαιο