Χρηματοοκοικονομική ανάλυση εισηγμένων εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων - Παπάλου, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α1. Περιγραφή του κλάδου τροφίμων Η ελληνική οικονομία είναι ευρέως αποδεκτό ότι βασίζεται στη Βιομηχανία των τροφίμων, αφού αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του δευτερογενή τομές της χώρας και μπορεί να χαρακτηριστεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Όσον αφορά την αξία παραγωγής, το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής κατανομής κατέχουν η Αρτοποιία και τα αλευρώδη (20%), ενώ ακολουθούν τα Γαλακτοκομικά προϊόντα (15%), τα Ποτά (14%) και ισομερώς τα Άλλα είδη διατροφής και τα Φρούτα (11%). Η Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναδεικνύεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους κλάδους σε σχέση με τους άλλους σημαντικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά, τα βιομηχανικά μηχανήματα και ο εξοπλισμός και τα μεταλλικά προϊόντα. Σε όρους κύκλου εργασιών, αξίας παραγωγής, και αριθμού εργαζομένων, τα Τρόφιμα κατατάσσονται πρώτα στους ευρωπαϊκούς κλάδους της μεταποίησης και δεύτερα σε όρους αριθμού επιχειρήσεων, και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 12,6% και το 10,7% του συνόλου της μεταποίησης . (ΓΓΕΤ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, χ.χ)