Η συμβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην τοπική ανάπτυξη των Δήμων - Παπαγγελή, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία εξετάζει τον στρατηγικό και επιχειρησιακό προγραμματισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως βασικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης, με έμφαση στον ρόλο των δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης. Αρχικά, οριοθετείται η έννοια της τοπικής ανάπτυξης ως πολυπαραγοντικής, συμμετοχικής και διαρκούς διαδικασίας, η οποία συνδέεται με τα ιδιαίτερα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής και εντάσσεται σε αποκεντρωμένα σχήματα διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν κρίσιμες αρμοδιότητες σε οικονομία, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, υποδομές και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύοντας συγχρόνως τη δημοκρατική συμμετοχή και την τοπική ταυτότητα. Στη συνέχεια, αναλύεται ο στρατηγικός σχεδιασμός ως διαδικασία μετασχηματισμού των τοπικών αναγκών σε συνεκτικές πολιτικές και έργα, με εργαλεία τις αναλύσεις SWOT και PEST/PESTEL, τη στοχοθεσία βάσει αρχών SMART, τον ρεαλιστικό χρηματοδοτικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη συνεργειών (με Περιφέρειες, κεντρική διοίκηση, ΜΚΟ, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιωτικό τομέα). Ο στρατηγικός σχεδιασμός ευθυγραμμίζεται με το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ οργανώνεται επιχειρησιακά μέσω πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) και ετήσιων προγραμμάτων δράσης. Τα ΕΠ έχουν τριμερή δομή (στρατηγικός σχεδιασμός, επιχειρησιακό σχέδιο, δείκτες παρακολούθησης/αξιολόγησης), εκπονούνται συμμετοχικά και συνδέονται ρητά με εθνικά/ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Κεντρικό αντικείμενο αποτελεί η λειτουργία των δεικτών στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στα ΕΠ των Δήμων. Οι δείκτες ταξινομούνται σε εισροών, εκροών και αποτελεσμάτων/αποτελεσματικότητας και χρησιμοποιούνται για στοχοθεσία, παρακολούθηση προόδου, αξιολόγηση αποδοτικότητας και τεκμηρίωση λογοδοσίας. Η εργασία παρουσιάζει θεματικά παραδείγματα δεικτών ανά άξονα πολιτικής (περιβάλλον, κοινωνική πολιτική, οικονομία–απασχόληση, πολιτισμός–τουρισμός, ψηφιακή διακυβέρνηση), υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρισιμότητας και διαθεσιμότητας αξιόπιστων δεδομένων. Ως μελέτη περίπτωσης εξετάζεται αστικός Δήμος της Θεσσαλίας («Δήμος Χ.») για την περίοδο 2020–2023. Διαπιστώνεται ότι οι δείκτες έχουν ενσωματωθεί συστηματικά στη δομή του ΕΠ και ακολουθούν τα κριτήρια SMART, επιτρέποντας ιεράρχηση στόχων, διασύνδεση με ετήσια/τεχνικά προγράμματα και περιοδική αποτίμηση. Παρά τα θετικά στοιχεία, αναδεικνύεται υστέρηση στη μέτρηση δεικτών εισροών, γεγονός που δυσχεραίνει την πλήρη εκτίμηση της αποδοτικότητας και τον διαδημοτικό συγκριτικό έλεγχο. Προτείνεται, για την περίοδο 2024–2028, η συστηματική ένταξη δεικτών εισροών (προϋπολογισμός ανά δράση, ανθρωποώρες, εξοπλισμός, χρόνος ωρίμανσης), η ετήσια επικαιροποίηση και η μέριμνα για σταθερές γραμμές βάσης, ενδιάμεσους στόχους και σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων συλλογής δεδομένων. Συνολικά, η εργασία καταλήγει ότι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, όταν στηρίζονται σε τεκμηριωμένη στοχοθεσία και ισχυρό σύστημα δεικτών, μετατρέπουν τη στρατηγική βούληση σε μετρήσιμα αποτελέσματα, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της τοπικής διακυβέρνησης, βελτιώνουν τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία και δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης, ανθεκτικής και κοινωνικά δίκαιης τοπικής ανάπτυξης. Οι προτεινόμενες βελτιώσεις στους δείκτες εισροών αποτελούν κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση του κύκλου προγραμματισμού–υλοποίησης–αξιολόγησης και την περαιτέρω ωρίμανση των ΕΠ των Δήμων.
The contribution of Operation Programs to the local development of Municipalities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Επιχειρησιακό πρόγραμμα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Δείκτες παρακολούθησης; Δείκτες αξιολόγησης