Αξιολόγηση του αντικτύπου των "πράσινων" επενδύσεων στη χρηματοοικονομική απόδοση των εταιρειών: Μελέτη εισηγμένων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας – περίπτωση Δ.Ε.Η - Αποστολίδου, Ιωάννα Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η έρευνα εξετάζει τη στρατηγική αναζωογόνηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας μετατροπής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την οικονομική της ιστορία, τη συμμόρφωση της ΔΕΗ και την ελκυστικότητά της για επενδύσεις. Ερευνά το σχέδιο απανθρακοποίησης της ΔΕΗ, τις πράσινες επενδύσεις και την οικονομική αναδιάρθρωση, αντιπαραβάλλοντάς τα με τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας. Αποκαλύπτει επίσης τη στρατηγική της εταιρείας να κινείται προς τη βιωσιμότητα λόγω των χρηματοοικονομικών δεικτών, της συμμόρφωσης GRI, TCFD και EU Taxonomy με τα πρότυπα ESG και το ίδρυμα ρυθμιστικών κατευθυντήριων γραμμών. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, δείχνει ότι η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλα άλματα στη χρηματοοικονομική της θέση και τη θέση της ESG, ωστόσο παραμένει πίσω από τους ανταγωνιστές της όσον αφορά την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, αποδοτικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και προσαρμογή στις αλλαγές στις ρυθμιστικές πολιτικές. Προσφέρει μια γεύση από τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ΔΕΗ, και τη στρατηγική της πορεία, να γίνει πάροχος ενέργειας πρώτης θέσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Assessing the Impact of green investments on the financial performance of energy sector firms: The case of Public Power Corporation (PPC)
Μ.Δ.Ε. 152
Keywords: Χρηματοοικονομική; Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική ανάλυση; Ενεργειακή πολιτική; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Βιομηχανίες ενέργειας; Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού; Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Συμμόρφωση με ESG; Οικονομική απόδοση; Ενεργειακή μετάβαση; Public Power Corporation; Renewable Energy; ESG Compliance; Financial performance; Energy transition; Decarbonization; Green Investments; Sustainability; Energy sector