Ψυχοδυναμική ανάπτυξη σχέσεων βοήθειας σε άτομο με Αυτισμό με έμφαση την ανάπτυξη αυτονομίας. Μελέτη περίπτωσης - Σμέρλα, Μάρθα-Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στο να διερευνήσει την ψυχοδυναμική ανάπτυξη σχέσεων βοήθειας σε άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ) με έμφαση την ανάπτυξη αυτονομίας. Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ). Ένας ενήλικας με αυτισμό αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου. Η μεθοδολογία που αναπτύχτηκε στην παρούσα μελέτη είναι μικτού τύπου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία συλλογής τόσο ποιοτικών, όσο και ποσοτικών δεδομένων. Για τους σκοπούς της έρευνας διατυπώθηκαν τρεις ερευνητικές υποθέσεις. Πρώτον εάν η ψυχοδυναμική σχέσεων βοήθειας βοηθά το άτομο με Αυτισμό να αναπτύξει δεξιότητες αυτονομίας. Δεύτερον εάν η ψυχοδυναμική σχέσεων βοήθειας υποστηρίζει αποτελεσματικά το ενήλικο άτομο στο ΚΕΦΙΑΠ. Τρίτον εάν οι δεξιότητες αυτονομίας που περιγράφονται στο ΣΑΔΕΠΕΑΕ (Στοχευμένο, Ατομικό, Δομημένο, Ενταξιακό, Πρόγραμμα, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) υποστηρίζουν αποτελεσματικά το ενήλικο άτομο με Αυτισμό. Η διερεύνηση των ερευνητικών υποθέσεων της έρευνας έγινε με τις παρακάτω ποσοτικές μεθόδους: α) με ερωτηματολόγια β) με ποσοτικοποιημένες καταγραφές συμπεριφοράς του μαθητή της μελέτης περίπτωσης και γ) με κοινωνικές ιστορίες για την κατανόηση και αξιολόγηση του διδακτικού στόχου. Επίσης η διερεύνηση των ερευνητικών υποθέσεων της έρευνας έγινε με τις παρακάτω ποιοτικές μεθόδους: α) με εφαρμογή και αξιολόγηση του ΣΑΔΕΠΕΑΕ, β) με συνεντεύξεις σε 2 ενήλικες που έρχονται σε επαφή με το ενήλικο άτομο με αυτισμό, γ) με καταγραφές από τη συμμετοχική παρατήρηση της ερευνήτριας. Οι συμμετέχοντες της έρευνας είναι άτομα που εργάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ, αλλά και εθελοντές του Κέντρου που έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης. Ο χρόνος απασχόλησης της ομάδας στόχου εμπεριέχεται στον χρόνο πρακτικής άσκησης της ερευνήτριας, διάρκειας 141 ωρών στο ΚΕΦΙΑΠ. Η ανωνυμία των συμμετεχόντων τηρήθηκε για όλους τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη και η τρίτη ερευνητική υπόθεση επαληθεύονται πλήρως, ενώ η δεύτερη επαληθεύεται μερικώς.
Psicodinamica della Relazione dʼAiuto persone con autismo sullo sviluppo di autonomia. Studio del caso
Psychodynamics of Relationship Help adult people with autism on the development of autonomy. A case study
Keywords: Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία για παιδιά-- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτονομία (Ψυχολογία) -- Μελέτη και διδασκαλία -- Προγράμματα δραστηριοτήτων -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτονομία στα παιδιά -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτισμός; Ψυχοδυναμικές - αλληλεπιδραστικές σχέσεις; Αυτονομία