Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη από το 2015 έως σήμερα: Συνέπειες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο - Ξανθάκη, Αικατερίνη - Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η εργασία αυτή αναφέρεται στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει στην ευρωπαϊκή επικράτεια από το 2015 έως σήμερα (μέσα του 2018) και τις συνέπειες αυτού σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κρίση που καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται αναφορά στους νομικούς όρους του «μετανάστη», του «πρόσφυγα» και του «αιτούντος άσυλο» και τις διαφορές που υπάρχουν σε αυτές τις έννοιες. Στο Κεφάλαιο 2 μελετάται η εξέλιξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου από το 2015 έως και το 2018, όπως επίσης και οι θάνατοι και οι εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί την ίδια αυτή χρονική περίοδο. Στο κεφάλαιο 3 μελετάται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την διαχείριση μέσω της χρηματοδότησης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη μέλη. Επίσης γίνεται αναφορά στην δομή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου καθώς και στις αδυναμίες που αυτό παρουσιάζει κατά την εφαρμογή του. Στο Κεφάλαιο 4 μελετώνται οι θετικές και αρνητικές συνέπειες των ροών αυτών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό – πολιτισμικό επίπεδο. Τέλος, στο Κεφάλαιο 5 επιχειρείται η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και γίνεται αναφορά σε προτάσεις πολιτικής με στόχο τη καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους όσο και για τις χώρες υποδοχής αυτών.
The flows of refugees and immigrants in Europe from 2015 to the present: Consequences at political, economical and social level
Keywords: Μετανάστες; Πρόσφυγες; Μεταναστευτική πολιτική--Ευρωπαϊκή ένωση; Μ; Πρόσφυγας; Μετανάστης; Χρηματοδότηση; UNCHR; CEAS