Τρεις δεκαετίες προσπαθειών για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση: Από το σχέδιο Werner στο ευρώ - Παπαϊωάννου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι προσπάθειες για επίτευξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ). Παρουσιάζεται η περίοδος από το 1970 μέχρι και το 2002 οπότε κυκλοφόρησε επίσημα το νόμισμα των χωρών που συμμετέχουν στην ΟΝΕ. Ως αφετηρία χρησιμοποιείται η έκθεση Werner η οποία αποτέλεσε τον οδικό χάρτη της προσπάθειας υλοποίησης της ένωσης και προέβλεπε τη δημιουργία της ΟΝΕ σε 3 φάσεις που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως για λόγους που θα εξεταστούν. Επόμενο κεφάλαιο αποτελεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ), το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την αντικατάσταση του νομισματικού φιδιού. Στόχος του ήταν η δημιουργία μιας ζώνης με σχετικά Σταθερές Συναλλαγματικές Ισοτιμίες αλλά και η συνεργασία των κρατών-μελών των ευρωπαϊκών κοινοτήτων σε κοινή νομισματική πολιτική. Στη συνέχεια αναφέρονται οι επόμενες προσπάθειες για ολοκλήρωση, ξεκινώντας από την έκθεση Delors, η οποία επίσης προέβλεπε τα τρία στάδια για την ΟΝΕ αλλά με περισσότερο αποφασιστικό τρόπο και συγκεκριμένο στόχο: Τη δημιουργία οργανωμένης και ενωμένης αγοράς με ορίζοντα και ορόσημο τη χρονιά του 1992. Τελευταίο κεφάλαιο της μελέτης αποτελεί η αναφορά στα στάδια από τη μετάβαση από το ECU (άυλη νομισματική μονάδα) στην οριστική απόφαση το 1995 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μαδρίτης για υιοθέτηση κοινού νομίσματος, με κατάληξη την 1/1/2002 στην κυκλοφορία του ευρώ σε φυσική μορφή.
Three Decades for the Economic and Monetary Union: From the Werner Report to Euro
Keywords: Οικονομική και Νομισματική Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομική πολιτική; Νομισματική πολιτική; Ευρώ; Έκθεση Werner; ΟΝΕ; Έκθεση Delors; Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα; Συνθήκη Μάαστριχτ