Σχολική ηγεσία και διαχείριση συγκρούσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Μπουρντένης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία μελετά τις συγκρούσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά πόσο οι συγκρούσεις αυτές ασκούν επιρροή στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Την ίδια στιγμή, μελετά αφενός τον ρόλο του διευθυντή ή της διευθύντριας στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων αυτών αλλά και στην πρόληψή τους, αφετέρου τη θέση των εκπαιδευτικών για τις συγκρούσεις αυτές. Πρόκειται για μία ποσοτική έρευνα που έλαβε χώρα κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024. Το ερευνητικό δείγμα αποτέλεσαν 63 εκπαιδευτικοί από δύο δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής. Ως προς τα ερευνητικά εργαλεία επιλέχθηκε το αυτοσυμπληρούμενο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις στοχευμένες και κλειστού κυρίως τύπου. Το ερωτηματολόγιο αυτό σχεδιάστηκε με βάση ερωτηματολόγια άλλων ερευνητών και μελέτησε τις συνθήκες που ευνοούν ένα θετικό σχολικό κλίμα στο σχολείο, τις αιτίες που προκαλούν συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον, τον ρόλο των διευθυντών, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, στην πρόληψη και τη διαχείριση των κρίσεων στο σχολείο, τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν οι συγκρούσεις την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τις δεξιότητες – ικανότητες που επιβάλλεται να κατέχει ο διευθυντής / η διευθύντρια, κατά τους εκπαιδευτικούς, για την πρόληψη και τη διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολείο. Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι το θετικό κλίμα βοηθά πολύ ώστε μία σχολική μονάδα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, το δείγμα μας κατέδειξε ότι οι συγκρούσεις εμφανίζονται στη σχολική μονάδα με μέτρια συχνότητα. Σε αυτές τις συγκρούσεις ο ρόλος του διευθυντή ή της διευθύντριας είναι καίριος, ενώ καταδείχθηκαν τα απαραίτητα εφόδια για τον διευθυντή και τη διευθύντρια προκειμένου να γίνει αποτελεσματικός / ή στην αντιμετώπιση τω συγκρούσεων. Η έρευνά μας φιλοδοξεί να αποτελέσει μία αφορμή για περισσότερες και ευρύτερες έρευνες με δυνατότητες γενίκευσης στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013949 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο -- Ελλάδα; Σχολικό κλίμα -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον; Ομαλή λειτουργία σχολικής μονάδας; Συγκρούσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Θετικό κλίμα στο σχολείο; Δεξιότητες - ικανότητες διευθυντή/διευθύντριας; School conflicts; Regular operation of a school unit; Secondary school conflicts; Positive school climate; Principals' skills and abilities