Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στη ψυχική υγεία - Πλατανίτη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στη παρούσα εργασία ασχολήθηκα με το θέμα της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στη ψυχική υγεία του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η ύπαρξη πιθανής συνάφειας μεταξύ της ανεργίας και του μέσου εισοδήματος της τελευταίας εικοσαετίας με διάφορους δείκτες ψυχικής υγείας. Στην αρχή της εργασίας αυτής γίνεται μια μικρή εισαγωγή όπου αναφέρονται περιληπτικά τα αίτια της οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματα αυτής πάνω στην ψυχική υγεία του ατόμου τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εθνικό. Επίσης, γίνεται έντονη η αναφορά στατιστικών αποτελεσμάτων καθώς και μελετών οι οποίες με ώθησαν στη περαιτέρω διερεύνηση του μείζονος αυτού προβλήματος «οικονομική κρίση» που φαίνεται να διαπερνά τα ανθρώπινα επιτρεπτά όρια με αποτέλεσμα τη ψυχική μας ανισορροπία. Τα αποτελέσματα αυτής φαίνεται να αγγίζουν διάφορες ηλικίες με ποικίλους τρόπους ,έχοντας πάντα σαν βασικούς παράγοντες την ανεργία και το μέσο εισόδημα. Καθώς οι τρόποι αντιμετώπισης δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο, έχοντας στη πλάτη της η ιστορία τρεις οικονομικές υφέσεις με απόρροια αυτών έντονες κοινωνικές υποβαθμίσεις , αυτή η εργασία θα μελετήσει τις δυνατότητες πρόληψης που έχουμε μέχρι σήμερα στα χέρια μας.
Μ.Δ.Ε. 93
Keywords: Οικονομική ύφεση -- Ελλάδα; Economic crisis -- Greece; Ψυχική υγεία; Mental health; Φτώχεια; Poverty; Οικονομική κρίση; Ψυχική υγεία; Φτώχεια