Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση στο διάστημα της κρίσης και μετά από αυτήν (2010-2022) - Οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό - Κουκλινού, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση χαρακτηρίζεται διαχρονικά, από μια σειρά προβλημάτων, μέσα στα οποία εντάσσονται το οργανωτικό της σχήμα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Πολλά από τα προβλήματα αυτά ανάγονται στην προ μεταπολιτευτική περίοδο συγκρότησής της. Το σημαντικότερο, ωστόσο, γεγονός που σημειώθηκε στα τελευταία έτη, αποτελεί η σοβαρή κρίση του δημόσιου χρέους που εμφανίστηκε στον Ελλαδικό χώρο το διάστημα 2009-2010. Στο διάστημα αυτό, έως και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, σημειώθηκαν σπουδαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με κύριο στόχο την περιστολή του κόστους λειτουργίας του Ελληνικού κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνδέθηκαν με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, των θέσεων εργασίας, και μεταξύ άλλων προκάλεσαν, σημαντικές κοινωνικές ψυχολογικές και διοικητικές επιπτώσεις στο υπαλληλικό και στελεχικό δυναμικό του Ελληνικού κράτους. Στο πόνημα που ακολουθεί θα εξεταστούν οι βασικότερες από αυτές τις επιπτώσεις, τα πιο γνωστά προβλήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, οι μεταγενέστερες της κρίσης, καθώς και οι συναφείς και διαρθρωτικές μεταβολές που επιχειρήθηκαν στο Ελληνικό κράτος. Μέσω της διενέργειας δομημένων συνεντεύξεων, θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια αποτύπωσης των σύγχρονων αποτελέσματων της κρίσης στο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και των ενδεχόμενων, θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων.
Structural reforms in the Greek Public Administration during the crisis and after it (2010-2022) - The impact on human resources
Αρ. Εισ.: 76 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Οικονομική κρίση -- Ελλάδα; Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ανθρώπινο δυναμικό; Ανθρώπινο κεφάλαιο -- Διοίκηση και οργάνωση; Κρίση 2009-2015; Αιρεσιμότητα; Ευρωπαϊκή Ένωση; Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Crisis 2009-2015; Severability; European Union; International Monetary Fund; Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού; Επιχειρησιακό μάνατζμεντ; Ελληνική δημόσια διοίκηση; Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Human resources management; Business management; Greek public administration; Structural reforms