Η Επαγγελματική Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία και η Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγώγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Συγκριτική Μελέτη Ελλάδας- Φινλανδίας - Χατζηπέτρου, Ευρυδίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Παρόλο που τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν ισότιμα δικαιώματα στην επαγγελματική και πνευματική ζωή οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την επαγγελματική τους ζωή παραμένουν περιορισμένες. Για την επιτυχημένη επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμεΑ κομβικό ρόλο κατέχουν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα της εκάστοτε χώρας. Το θεματικό πεδίο της παρούσας μελέτης αποτελεί την επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμεΑ καθώς και την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις υπό μελέτη χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία). Η παρακάτω μελέτη είναι ποιοτική -συγκριτική μελέτη βασισμένη σε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Παρουσιάστηκε η ιστορία της ειδικής αγωγής, μέσω της ιστορικής εξέλιξης του νομοθετικού πλαισίου και η χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής στις υπό μελέτη χώρες. Αναλύθηκαν όλα τα συστήματα, οι πολιτικές, το νομοθετικό πλαίσιο καθώς και οι φορείς ανάπτυξης για την επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμεΑ. Έπειτα πραγματοποιήθηκε μία σύγκριση των εκπαιδευτικών πολιτικών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία. Η επιλογή της Φιλανδίας έγινε αφενός γιατί θεωρείται πως έχει παγκοσμίως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και αφετέρου διότι είναι κράτος πρόνοιας με εκτεταμένη νομοθετική προστασία και προγράμματα απασχόλησης για τα ΑμεΑ. Η μελέτη αυτή είναι υψηλής σημαντικότητας καθώς μπορούμε να διδαχθούμε αρκετές πρακτικές μέσα από το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης της Φινλανδίας.
Vocational education of people with disabilities and the training of special education teachers in secondary education: Comparative study of Greece- Finland
Keywords: Ειδική εκπαίδευση - Ελλάδα - Φιλανδία; Ενταξιακή εκπαίδευση; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση - Ελλάδα - Φιλανδία; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Απασχόληση - Ελλάδα - Φιλανδία; Special education - Greece - Finland; Inclusive education; People with disabilities - Education - Greece - Finland; People with disabilities - Employment - Greece - Finland; Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες; Ενσωμάτωση; Εργασία; Κατάρτιση; Μαθητές; Σπουδαστές; Education; Students; Special Education Needs; Work; Training