Υποβρύχια Έρευνα και Διάσωση εντός Ελληνικού FIR–Χωρική Ανάλυση σε περιβάλλον GIS - Μαγκαφουράκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Το καθήκον της Έρευνας και Διάσωσης (SAR) υπόκειται σε διάφορους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όμως πρωτίστως λαμβάνει ηθικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις καθόσον αφορά στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Η αεροναυτική SARεμπερικλείει τις διαδικασίες, τις υπηρεσίες και το σύνολο των μέσων, θαλάσσιων και εναέριων, με σκοπό τον εντοπισμό και διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Η απαίτηση για ασφάλεια στις επιχειρήσεις SARυποχρέωσε τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς να καθορίσουν παγκοσμίως τις περιοχές ευθύνης κάθε κράτους, όμως η υποχρέωση αυτή οδήγησε μέχρι και σε επιδείνωση σχέσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα SARμεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κυρίως μετά το 1974, υπό το πρίσμα των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Η επιχείρηση υποβρύχιας SAR(SUBSAR), στηνοποία επικεντρώνεται η εργασία, περιέχει αρχικά τη φάση της έρευνας και εντοπισμού του κινδυνεύοντος υποβρύχιου μέσου και στη συνέχεια τη διαφυγή και τη διάσωση του προσωπικού που βρίσκεται εντός αυτών, κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια και μεθόδους. Με οδηγό τα ατυχήματα που συνέβησαν σε πολεμικά Υ/Β στο πρόσφατο παρελθόν, ο διεθνής οργανισμός ISMERLOέχει σκοπό τον συντονισμό των επιχειρήσεων SUBSARσε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα χρόνο και ανάλογα με τις υφιστάμενες δυνατότητες των κρατώνστον τομέα αυτό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην παρούσα εργασία επιχειρείται η εκτέλεση χωρικής ανάλυσης σε περιβάλλον GISμέσω του λογισμικού ArcMap, για τις επιχειρήσεις SUBSARστη θαλάσσια περιοχή εντός του ελληνικού FIR. Με γνώμονα τις ελληνικές και τουρκικές δυνατότητες στις εν λόγω επιχειρήσεις, η ανάλυση αποσκοπεί στη βέλτιστη πληροφόρηση των ληπτών αποφάσεων σε ενδεχόμενο υποβρύχιο ατύχημα.
Submarine Search and Rescue inside Greek FIR-Spatial Analysis in a GIS environment
Keywords: Έρευνα και διάσωση; Εναέρια διάσωση; Θαλάσσια διάσωση; Περιοχές ευθύνης SAR; Υποβρύχια διάσωση; Ελλάδα; Τουρκία; GIS