Κοινωνικές και Οικονομικές Ανισότητες στην Υγεία - Σχοινοχωρίτη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Επιπροσθέτως η υγεία ασκεί άμεση και καθοριστική επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ευημερία μιας χώρας. Παρά την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθούν να υπάρχουν αν όχι να διευρύνονται σημαντικές διαφορές στα επίπεδα υγείας τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Η παρούσα διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής διερεύνησε το ζήτημα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην υγεία, των παραγόντων που ευθύνονται για αυτές τις ανισότητες καθώς και τις θεωρίες που ερμηνεύουν αυτές τις ανισότητες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της επισκόπησης της πρόσφατης βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο, το επάγγελμα και το εισόδημα, είναι παράγοντες που επιδρούν καθοριστικά στο επίπεδο υγείας του ατόμου και είναι υπεύθυνα σε σημαντικό βαθμό για τις υπάρχουσες ανισότητες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολιτικές για την ισότητα στην υγεία θα πρέπει να εστιάσουν προς δράσεις που αμβλύνουν την επίδραση παραγόντων που σχετίζονται με την κοινωνική διαστρωμάτωση.
Social and Economic Inequalities in Health
Αριθμός Εισαγωγής: 013930 cd
Keywords: Υγεία -- Κοινωνικές απόψεις; Ασθένειες -- Κοινωνικές απόψεις; Υγειονομική πολιτική; Υγειονομικός σχεδιασμός; Κοινωνικές τάξεις -- Απόψεις υγείας; Υγεία, Δείκτες κατάστασής της; Δημόσια υγεία; Κοινωνική ιατρική; Ανισότητες στην υγεία; Κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες; Κοινωνική διαστρωμάτωση; Κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Επίπεδο υγείας