Μέτρηση της ικανοποίησης των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. Ελευσίνας από τη λήψη πρωτοβάθμιας φροντίδας. - Μπράβου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα των τελευταίων ετών και ένας τρόπος διερεύνησης της ποιότητας της φροντίδας υγείας αφορά στη μέτρηση της ικανοποίησης των χρηστών. Στην Ελλάδα αν και έχουν γίνει προσπάθειες αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας αυτές που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι εξαιρετικά λίγες ειδικά αυτές που αναφέρονται σε παραρτήματα του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των αστικών περιοχών της χώρας μας καλύπτοντας ένα ευρύ δίκτυο πολυϊατρείων και ιατρείων. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη είχε σαν σκοπό την διερεύνηση της ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας στo παράρτημα του ΙΚΑ Ελευσίνας, εξετάζοντας θέματα όπως αυτά της κατανάλωσης των υπηρεσιών υγείας, της συνέχειας στη φροντίδα, της προσπελασιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της σχέσης των παραπάνω με δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Υλικό- μέθοδος: Στην μελέτη έλαβαν μέρος 150 άτομα τα οποία επισκέφτηκαν τo IKA Ελευσίνας. Η μέθοδος που επιλέχθηκε ήταν αυτή του ερωτηματολόγιου που απευθυνόταν στους χρήστες μέσω ατομικής συνέντευξης. Το ερωτηματολόγιο, περιελάμβανε 32 ερωτήσεις ποιοτικών και ποσοτικών μεταβλητών και μία ερώτηση ανοικτού τύπου. Οι ερωτήσεις από τις οποίες αποτελείται, είναι σχετικές με τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ασθενών, και επιχειρούν να ανιχνεύσουν την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκειά τους, αφ’ ενός από τις ιατρικές, νοσηλευτικές, διοικητικές υπηρεσίες, αφετέρου από την υποδομή του ΙΚΑ, κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από αυτό. Μετά από τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων, το επόμενο βήμα ήταν η καταγραφή των δεδομένων της έρευνας στο περιβάλλον του Microsoft Excel και η στατιστική τους επεξεργασία, με τη χρήση του προγράμματος IBM SPSS (IBM, New York, USA). Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των ασφαλισμένων ήταν γυναίκες σε ποσοστό 60%. Σχεδόν το 84% ήταν έλληνες υπήκοοι. Τα 42,3% των ατόμων του δείγματος που επισκέπτονται τα ιατρεία του ΙΚΑ είναι συνταξιούχοι. Το 80,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι το πολύ απόφοιτοι λυκείου. Η πλειονότητα των ασφαλισμένων (57,05%) προσήλθε στο ΙΚΑ για συνταγογράφηση. Το 53,7% απάντησε ότι θεωρεί την υγεία του μέτρια και το 15,4% ότι έχει κακό επίπεδο υγείας. Το 57,7% προσέρχεται πάνω από δέκα φορές ετησίως .Αποδείχτηκε ότι υπάρχει συνέχεια στη φροντίδα υγείας αλλά επιβεβαιώθηκε και ο κανόνας της μεγάλης χρήσης από τους ασφαλισμένους της ιδιωτικής ιατρικής. Στην αξιολόγηση των υπηρεσιών οι ασφαλισμένοι δείχνουν μέτρια ικανοποίηση (42,3%), και καλή (18,1%) ενώ πολύ καλή 6,7%. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι όσον αφορά την συνέχεια στην φροντίδα ένα μεγάλο ποσοστό (76,7%) επισκέπτεται τον ίδιο παθολόγο ιατρό, ενώ το 23,3% δεν το έκανε. Το 51,7% επισκέπτεται πολύ συχνά τον ίδιο ιατρό του ΙΚΑ και το 45,6% συχνά τον ίδιο ιατρό. Οι ερωτηθέντες είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση των νοσηλευτών σε ποσοστό 46,3%, το 53, 7% πιστεύει ότι οι νοσηλευτές πραγματικά παράγουν έργο και το 49,7% ότι δείχνει αρκετή κατανόηση. Οι ίδιοι πιστεύουν (86,6%) ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ΙΚΑ.. ‘Όπως φαίνεται σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις από τις διοικητικές υπηρεσίες ήταν καλές σε ποσοστό της τάξεως του 36,5%. Από το έργο της διεύθυνσης του ΙΚΑ αρκετά ικανοποιημένοι δήλωσε το 32,2%, πολύ το 13,4% και πλήρως το 16,8%. Επίσης, άξιο λόγου είναι το υψηλό ποσοστό 65,8% των ασφαλισμένων οι οποίοι εξέφρασαν έντονη τη δυσαρέσκεια τους για τις υποδομές του κτιρίου. Συμπεράσματα: Η ικανοποίηση από το παράρτημα του ΙΚΑ Ελευσίνας κυμαίνεται σε μέτρια έως καλά επίπεδα, παρά τα δεδομένα προβλήματα που σχετίζονται με την ξενοδοχειακή υποδομή, την έλλειψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, την σήμανση των χώρων και τον εξοπλισμό, τη χωροθέτηση του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των ασθενών και την συμπεριφορά του διοικητικού προσωπικού. Κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διοίκησης για την εφαρμογή των νέων μεθόδων και εργαλείων προγραμματισμού, οργάνωσης και λειτουργίας
Keywords: Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Κοινωνική ασφάλιση; Ι.Κ.Α; Ικανοποίηση ασθενών; ΙΚΑ; Πρωτοβάθμια φροντίδα; Ιατροί; Νοσηλευτές; Διοίκηση; Υποδομές; Υπηρεσίες; Satisfaction; SSI; Primary Health Care; Doctor; Nlerical, facilities, services; Nurse; Clerical; Facilities; Services