Το Θεατρικό Παιχνίδι ως εργαλείο βελτίωσης του αυτοελέγχου σε μαθητές Δ’ Δημοτικού Γενικής Εκπαίδευσης: μια έρευνα - δράση. - Καϊτσα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της εν λόγω εργασίας είναι να διερευνήσει τη σύνδεση του θεατρικού παιχνιδιού και του αυτοελέγχου στους μαθητές Δημοτικού σχολείου. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο επισημαίνεται η σημασία της θεατρικής αγωγής, της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση και η σύνδεσή τους με το θεατρικό παιχνίδι. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εννοιολόγηση του θεατρικού παιχνιδιού, στα γνωρίσματά του, στις φάσεις του, στα οφέλη του αλλά και στον ρόλο του εκπαιδευτικού – εμψυχωτή, καθώς είναι σημαντικός για την επιτυχημένη εφαρμογή του. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται η έννοια του αυτοελέγχου και η σχέση του με το θεατρικό παιχνίδι. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας, αναλύεται η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου, με στόχο να διαφανεί αν αποκτούν τον αυτοέλεγχο μέσα από τις πρακτικές του θεατρικού παιχνιδιού. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε δεν είναι αμιγής, καθώς για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά εργαλεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι το θεατρικό παιχνίδι συνιστά ένα δημιουργικό και ευφάνταστο μέσο εξέλιξης του τρόπου σκέψης των μαθητών, οι οποίοι κατακτούν τη δεξιότητα του αυτοελέγχου σε σημαντικό βαθμό. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας εκτίθενται τα συμπεράσματα αλλά και οι περιορισμοί της έρευνας.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θεατρικό παιχνίδι; Αυτοέλεγχος; Εκπαιδευτικός; Εμψυχωτής; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θεατρικό παιχνίδι; Αυτοέλεγχος; Εκπαιδευτικός; Εμψυχωτής; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση