Το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Δυτική Ευρώπη και οι επιπτώσεις τους στον τουρισμό. Η περίπτωση της Ελλάδας - Βασιλοπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο σύγχρονος τουρισμός διακρίνεται πλέον σε δύο ιστορικές περιόδους. Η πρώτη είναι η περίοδος πριν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η δεύτερη περίοδος είναι η περίοδος μετά την επίθεση, όπου έννοιες όπως ο τουρισμός και η ασφάλεια, αντιμετωπίζονται υπό ένα νέο πρίσμα και η τρομοκρατία εξακολουθεί να στοχεύει και να επηρεάζει τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ένα φαινόμενο που προσφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ των κρατών και είναι ευάλωτο στις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως προκύπτει από την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην τουριστική ζήτηση και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο επηρέασαν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα και η σύγκριση της χώρας με τη γειτονική Τουρκία. Γίνεται στατιστική ανάλυση των τουριστικών ροών προς τα κράτη ως εξαρτημένη μεταβλητή και της αντίστοιχης τιμής του Παγκόσμιου Δείκτη Τρομοκρατίας, ανά έτος ως ανεξάρτητης μεταβλητής. Τα κράτη τα οποία συμμετέχουν στην ανάλυση είναι η Ελλάδα η Τουρκία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και το Βέλγιο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις μεταβολές του Παγκόσμιου Δείκτη Τρομοκρατίας, η Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες επηρεάζονται με αρνητική συσχέτιση για την Ιταλία και την Ισπανία και με θετική συσχέτιση τα υπόλοιπα κράτη.
The recent wave of terrorist attacks in Western Europe and their impact on tourism. The case of Greece
Keywords: Τρομοκρατία; Ασφάλεια, Διεθνής; Τουρισμός; Δυτική Ευρώπη; Τουρισμός; Τρομοκρατία; Αντίκτυπος; Ασφάλεια