Κατοχή και Αντίσταση στην Πελοπόννησο: Αφετηρίες και Πρωταγωνιστές (1941-1944) - Βέρρου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εργασία αυτή διερευνά τα ιστορικά γεγονότα στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης μεταξύ των ετών 1941-1944, ενώ στόχος της είναι να παρουσιάσει το πλαίσιο της προσπάθειας μιας ευρύτερης περιοχής στην τελική αποτίναξη του κατοχικού ζυγού, αλλά και την καθολικότητα της Εθνικής μας Αντίστασης, που ζυμώθηκε από τον ίδιο το λαό. Επιπλέον, διερευνά το ρόλο της Αγγλίας στις εξελίξεις των γεγονότων της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα.. Μέσω των παραδόσεων και της αναζήτησης των αιτιών διατηρείται ζωντανό το πρόσφατο παρελθόν και ο σκοπός της ζωής ορισμένων ανθρώπων που καλούνται να μοιραστούν και να διαχειριστούν τις εμπειρίες τους.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 --Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος; Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ελλάδα); Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Κατοχή; Εθνική αντίσταση; Ε.Α.Μ.; Μ. Βρετανία; Πελοπόννησος; Occupation; National opposition; E.A.M.; Great Britain; Peloponnese