Αναμόρφωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας: Δημιουργία του επιχειρηματικού και του χορηγικού σχεδίου της ΔΟΑ για τα έτη 2023-2027 - Ταχταρά, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με ιστορία, παράδοση και εμπειρία 60 και πλέον χρόνων στην Ολυμπιακή Εκπαίδευση, ο οποίος παραμένει διαχρονικά πιστός στο όραμα του Pierre de Coubertin για τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού κέντρου μελέτης του Oλυμπιακού Kινήματος και προαγωγής των αξιών του. Μέσα στην πορεία των χρόνων, η ΔΟΑ έχει διοργανώσει στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία περίπου 200 συνέδρια και σεμινάρια και έχει προσφέρει κατάρτιση σε πάνω από 110.000 μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο ‘Ολυμπιακών stakeholders’. Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εγκαταστάσεών της στην Αρχαία Ολυμπία, χάρη στην οικονομική στήριξη της ΔΟΕ ύψους 12,5 εκ. ευρώ, σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή για τη ΔΟΑ, η οποία γυρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της, φιλοδοξώντας να επανεφεύρει τον ρόλο της ως o κορυφαίος φορέας Ολυμπιακής εκπαίδευσης παγκοσμίως, αλλά και να επανασυστηθεί εντός και εκτός Ολυμπιακής Οικογένειας, διευρύνοντας το πλαίσιο λειτουργίας της και προσφέροντας, πλέον, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, αθλητισμού, αθλητικού τουρισμού, και φιλοξενίας. Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον στρατηγικό και τον χορηγικό σχεδιασμό για τη ΔΟΑ, για τα έτη 2023-2027. Η χάραξη της σωστής στρατηγικής κρίνεται απαραίτητη προκειμένου η ΔΟΑ να συνεχίσει να υπηρετεί την αποστολή της, αλλά και να επιτύχει τους σκοπούς και το όραμά της, λειτουργώντας παράλληλα ως ένας υγιής και βιώσιμος οργανισμός. Από την άλλη μεριά, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει άμεση ανάγκη ενός αποτελεσματικού χορηγικού σχεδιασμού προκειμένου να συνάψει ισχυρές, μακροχρόνιες, στρατηγικές συνεργασίες με προσεκτικά επιλεγμένους φορείς οι οποίοι δε θα αποτελούν απλώς παρόχους οικονομικής στήριξης, αλλά συνεργάτες και συνοδοιπόρους στην προσπάθεια επίτευξης των στρατηγικών στόχων και των δύο πλευρών.
Reformation of the International Olympic Academy: creation of the IOA business and sponsorship plans for 2023-2027
Keywords: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία; Στρατηγικός σχεδιασμός; Marketing - Planning; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Αθλητική χορηγία; International Olympic Academy; Strategic planning; Μάρκετινγκ - Σχεδιασμός; Business planning; Sports sponsorship; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρηματικό σχέδιο; Χορηγικό σχέδιο; Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία; Strategic planning; Business plan; Sponsorship plan; International Olympic Academy