ΓΝΩΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV). - Παρασκευοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες και ο δέκατος μεταξύ των δύο φύλων, παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV στον ανδρικό πληθυσμό, καθώς και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Η έλλειψη εμπειρικών δεδομένων που συνδέουν τον εμβολιασμό έναντι του HPV με την πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV στους άνδρες έχει σαφώς σημαντικές επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων για την προώθηση του εμβολιασμού σε νεαρούς άνδρες. Σκοπός:Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις γνώσεις, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των γονέων εφήβων για τον εμβολιασμό έναντι του HPV, συμπεριλαμβανομένου του πώς σχετίζεται με την υγεία των ανδρών και εάν οι γονείς είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τους γιούς τους έναντι του HPV. Μεθοδολογία:Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων της παρούσας μελέτης ήταν η συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου. Στη μελέτη συμμετείχαν γονείς αγοριών ηλικίας 09-17 ετών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το σκοπό της μελέτης και συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο συγκατάθεσης. Η διάρκεια της έρευνας ήταν από το Δεκέμβριο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2021. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος S.P.S.S. 25 (StatisticalPackageforSocialSciences). Αποτελέσματα:Το 87,5% των συμμετεχόντων αποτελούνταν από τις μητέρες των παιδιών. Το 60% των ατόμων ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών. 87,5% ήταν έγγαμοι. Σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, το 45,8% είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 44,2% την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν 2 παιδιά. Το 1ο παιδί ήταν αγόρι κατά πλειοψηφία και η μέση ηλικία ήταν 13,55 ετών. Επίσης, το 2ο παιδί ήταν αγόρι κατά πλειοψηφία και η μέση ηλικία ήταν 11,4 ετών. Το 93,3% των ατόμων γνώριζε τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ενώ το 4,2% δεν το γνώριζε. Το 65,8% απάντησε ότι έχει ενημερωθεί για τον εμβολιασμό έναντι του HPV, ενώ το 30,8% απάντησε ότι δεν έχει και 3,3% δεν γνώριζε για τον εμβολιασμό.Το 36,7% και το 30,8% δήλωσε πιθανά πρόθυμο και σίγουρα πρόθυμο σχετικά με τον εμβολιασμό του γιού έναντι του HPV εάν το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο στα αγόρια. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι οι γονείς θα έπρεπε να εμβολιάσουν τους γιους τους έναντι του HPV (73,4%), και το ίδιο συστήνουν και για τους γιούς των φίλων τους (70,9%). Οι επαγγελματίες υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του εμβολιασμού έναντι του HPV(63,3%)σύμφωνα με τους γονείς.Το 60% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι χωρίς τον εμβολιασμό ο γιός τους μπορεί να εμφανίσει HPV λοίμωξη, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (63.3%) ή καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV (57.5%). Συμπεράσματα: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων που οφείλονται στον HPV και προσβάλλουν τους άνδρες παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κατά τα τελευταία έτη. Η καταπολέμηση της λοίμωξης από τον ιό HPV στους άνδρες είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο HPV στην υγεία των ανδρών, με σκοπό τον εμβολιασμό.
Αριθμός Εισαγωγής: 013071 cd
Keywords: Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων; Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων -- Εμβολιασμός -- Ελλάδα; Παιδιά -- Υγεία και υγιεινή -- Ελλάδα; Αγόρια -- Υγεία και υγιεινή -- Ελλάδα; Προληπτική ιατρική -- Ελλάδα; Κοινωνική ιατρική -- Ελλάδα; HPV; Εμβολιασμός HPV; Αγόρια; Γνώσεις; Πεποιθήσεις; Γονείς; HPV vaccination; Boys; Knowledge; Beliefs; Parents