Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση (Δ.Τ.Ε.) ως μέσο για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Μια έρευνα δράσης σε μαθητές της Γ’ τάξης στο 92ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών . - Βλασοπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία ερευνά την επίδραση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση (Δ.Τ.Ε.) στην αυτοεκτίμηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιήσαμε έρευνα δράσης κάνοντας 10 θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στην Γ1΄τάξη του 92 δημοτικού σχολείου Αθηνών τη σχολική χρονιά 2017-2018. Η τάξη Γ΄2 αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Χρησιμοποιήσαμε ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε ως μεθοδολογικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο, πριν και μετά το πέρας των παρεμβάσεων. Επίσης, εφαρμόσαμε τα μεθοδολογικά εργαλεία της συμμετοχικής παρατήρησης και της ημιδομημένης συνέντευξης. Στόχος μας ήταν η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της έρευνας μέσω της τριγωνοποίησης. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ερευνητική υπόθεση αποδεικνύοντας πως οι τεχνικές της Δ.Τ.Ε. συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών. Αν λάβουμε υπόψη μας διεθνείς και εγχώριες μελέτες με παρόμοιο θέμα ενισχύεται η θέση μας, ότι η Δ.Τ.Ε. συμβάλλει θετικά στην αυτοεκτίμηση και σε περαιτέρω ατομικές, κοινωνικές, μαθησιακές δεξιότητες καθώς και στην αυτογνωσία και την ψυχική ισορροπία. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε τη χρήση των τεχνικών της στην εκπαίδευση τυπική και άτυπη, καθώς και σε όλους τους κλάδους, ανθρωπιστικούς ή μη.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Εκπαιδευτικό δράμα; Μαθητής; Αυτοεκτίμηση; Παρέμβαση; Παιχνίδι; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Εκπαιδευτικό δράμα; Μαθητής; Αυτοεκτίμηση; Παρέμβαση; Παιχνίδι