Η δραματοποίηση των παραμυθιών ως μέσο καλλιέργειας των δεξιοτήτων επικοινωνίας σε παιδιά με αυτισμό. - Καραγκούνη, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τις τεχνικές της δραματικής τέχνης μέσω της δραματοποίησης παραμυθιού για τη βελτίωση της επικοινωνίας σε παιδιά με αυτισμό. Ο Αυτισμός είναι μια νεύρο-αναπτυξιακή διαταραχή και κατατάσσεται στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ). Τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος χαρακτηρίζονται από ποιοτική έκπτωση στην επικοινωνία, τις κοινωνικές σχέσεις και την αλληλεπίδραση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη φαντασία. Νέες θεραπευτικές μέθοδοι εφαρμόζονται για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση αποτελεί ένα πρωτοποριακό τρόπο βιωματικής μάθησης και επικοινωνίας σε παιδιά με αυτισμό. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στη δραματοποίηση του παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Εγωιστής Γίγαντας». Το πρόγραμμα παρέμβασης πραγματοποιήθηκε σε Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Υλοποιήθηκε σε 12 εβδομαδιαίες παρεμβάσεις διάρκειας 90 λεπτών. Συμμετείχαν συνολικά τέσσερα παιδιά που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού, δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 6-7 χρονών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών αλλά λόγω ασυνέπειας των γονιών έμεινε σταθερός αριθμός τεσσάρων παιδιών που παρακολουθούσαν τις παρεμβάσεις. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων και την προσωπική παρατήρηση της ερευνήτριας- παιδαγωγού. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία των παιδιών με αυτισμό μέσω των τεχνικών της Δραματικής Τέχνης.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δραματοποίηση; Παραμύθια; Επικοινωνία; Αυτισμός; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δραματοποίηση; Παραμύθια; Επικοινωνία; Αυτισμός