Γονεϊκές πρακτικές στην εποχή της κρίσης: Μελέτη περίπτωσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. - Μπενεχούτσου, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Επιχειρείται η παρουσίαση των απόψεων και των αντιλήψεων γονιών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε σχέση με την παρεχόμενη εκπαίδευση, οι πρακτικές που επιλέγονται για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις απαιτήσεις της σημερινής εκπαίδευσης. Όλα μαζί συνεξετάζονται με το κοινωνικο-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών, δηλαδή το «κεφάλαιο» που φέρουν και στο οποίο στηρίζονται αφενός για να εισαχθούν τα παιδιά τους στο εκπαιδευτικό πεδίο , αφετέρου στη άσκηση του εκπαιδευτικού τους ρόλου. Ως ερμηνευτικό πλαίσιο χρησιμοποιείται η θεωρία του Bourdieu και του Berstein και ως ερευνητική μέθοδος η ημι-δομημένη συνέντευξη. Διαπιστώνεται ότι η συμμετοχή των γονέων στο σχολείο, η συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς καθώς και οι εκπαιδευτικές επιλογές προς τα παιδιά είναι αλληλένδετα με το κοινωνικο-οικονομικό και το μορφωτικό επίπεδο των γονιών. Διαπιστώνεται μια τάση προς την προσαρμογή στις οικονομικές αλλαγές χωρίς να επηρεάσουν τις δραστηριότητες που παρακολουθούν τα παιδιά.
Αριθμός Εισαγωγής: 010672-010673 cd
Keywords: Γονείς και παιδιά -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Επεξεργασία δεδομένων; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των