Εκπαίδευση και Χαρισματικότητα: Συγκριτική Διερεύνηση των Πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον - Γεωργίου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του φαινομένου της χαρισματικότητας και αναδεικνύεται η ανάγκη κάλυψης των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση, έρευνα της νομοθεσίας και διαδικτυακή έρευνα και βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των χωρών και η επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στις επιμέρους χώρες. Στο εισαγωγικό μέρος αναπτύσσεται η έννοια της χαρισματικότητας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χαρισματικών και ταλαντούχων ατόμων και γίνεται αναφορά στις θεωρίες που επικρατούν γύρω από αυτήν, στον τρόπο μέτρησης της νοημοσύνης καθώς και τον ρόλο τόσο των βιολογικών όσο και των κοινωνικών παραγόντων στη συχνότητα εμφάνισής της. Έπειτα, επιχειρείται μια συγκριτική διερεύνηση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών και παρουσιάζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και κάθε χώρας μεμονωμένα. Επίσης, περιγράφονται οι πρακτικές και οι τρόποι εντοπισμού και αναγνώρισης των χαρισματικών παιδιών, καθώς και τα ενδεχόμενα μεροληπτικά σφάλματα που ενυπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ακολούθως, σκιαγραφείται η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, και τέλος, ερευνάται η δυνατότητα ανάπτυξης ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των χαρισματικών, όπου μέσω της αναγνώρισης της διαφορετικότητάς τους, θα αναδειχθεί η προσωπική αξία του καθενός, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ως βασικό συμπέρασμα αναδεικνύεται η ανάγκη διεξαγωγής πρόσθετων ερευνών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών πολιτικών στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, είναι απαραίτητο να αναγνωρισθούν περαιτέρω οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της ομάδας μαθητών/τριών και να παρέχεται ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, το οποίο θα βοηθά όλους τους μαθητές να «ανθίσουν» ενεργοποιώντας το δυναμικό τους και αξιοποιώντας τα ταλέντα τους σε όλους τους τομείς. Συμπερασματικά, οι χαρισματικοί αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την κοινωνία και με κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός προσέγγισης της συλλογικής ευημερίας.
Education and Giftedness: A Comparative Analysis of Educational Policies within the European Environment
Αριθμός Εισαγωγής: 013782 cd
Keywords: Χαρισματικά παιδιά--Εκπαίδευση; Εκπαίδευση και κράτος--Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαιδευτικοί χαρισματικών παιδιών; Ταλαντούχοι μαθητές--Εκπαίδευση; Χαρισματικοί; Μαθητές; Εκπαίδευση; Πολιτικές; Ευρώπη; Ελλάδα; Ελλάδα; Gifted; Students; Education; Policies; Europe; Greece