Αποδοχή των αρχών της ομαδικής εργασίας από στελέχη και εργαζόμενους δημοσίων οργανισμών του νομού Λακωνίας και η σχέση της με τον τρόπο διδασκαλίας που βίωσαν στη Β/θμια εκπαίδευση - Στεφανίδης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Κύριος σκοπός της διενεργηθείσας έρευνας ήταν η διερεύνηση πιθανής σχέσης μεταξύ αποδοχής από τους συμμετέχοντες των βασικών αρχών της ομαδικής εργασίας και του ομαδοκεντρικού χαρακτήρα της διδασκαλίας, που βίωσαν ως μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα ο βαθμός ταύτισης ή αποστασιοποίησης των ερωτώμενων με τα συμπεράσματα της σχετικής βιβλιογραφίας. Εισαγωγικά παρατίθεται βιβλιογραφία, σχετική με τις βασικές αρχές της ομαδικής εργασίας, τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο κύριων εκπαιδευτικών τεχνικών καθώς και τη σχέση που διεθνώς αποδίδεται μεταξύ τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2009. Το ερωτηματολόγιο, που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά, ελέγχθηκε για την δομή και την αξιοπιστία του και περιείχε 37 προτάσεις, βασισμένες στη σχετική με τους σκοπούς της βιβλιογραφία. Ερωτηματολόγια δόθηκαν σε όλο τον πληθυσμό των εργαζομένων και στελεχών του κεντρικού κτιρίου της Νομαρχίας, των 2 νοσοκομείων, όλων των Δήμων και των σχολείων (της επαρχίας Επιδαύρου- Λιμηράς) του νομού Λακωνίας κυρίως με προσωπική επαφή είτε του ερευνητή είτε διαμεσολαβητών υπαλλήλων. Το δείγμα αποτέλεσαν 255 άτομα (26,34% του πληθυσμού). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων SPSS. Πρώτα περιγράφονται τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία (M.O, T.A, συχνότητες, ποσοστά) και ακολουθεί συσχέτιση των μεταβλητών με το κριτήριο Pearson (r). Ακολούθησε παραγοντική ανάλυση με τη μέθοδο Κυρίων Συνιστωσών. Εξήχθησαν 12 νέοι παράγοντες, που ονοματοδοτήθηκαν μετά από ορθογώνια περιστροφή τους με τη μέθοδο Varimax with Kaiser Normalization. Τα αποτελέσματα υποστήριξαν τη σχέση μεταξύ ομαδοκεντρικών μεθόδων εκπαίδευσης και αποδοχής των αρχών της ομαδικής εργασίας. Τέλος προτείνεται η διενέργεια νέων σχετικών ερευνών με την εφαρμογή ενός νέου ερωτηματολογίου, που προήλθε από την ερμηνεία των παραγόντων.
Acceptance of the principles of teamwork by officials and employees of public organizations in Laconia district, Greece, and its relation to the teaching method they experienced in the secondary education
Keywords: Ομαδική εργασία στην εκπαίδευση; TQM; Teamwork; Group - centered education; Εργαζόμενοι; Δημόσιοι οργανισμοί; Νομός Λακωνίας; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση