Οι Ελληνικές Παροικίες της Κεντροδυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και ιδιαίτερα της Αιγύπτου τον 18ο και 19ο αιώνα: Οικονομικές και πολιτισμικές δραστηριότητες των Ελλήνων της Διασποράς - Σηφάκη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η συγκρότηση των ελληνικών παροικιών την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οφείλεται στην απουσία ενός κράτους ελεύθερου και συγκροτημένου, που καθορίζει την πορεία και τη διάρκεια της παραμονής στη χώρα υποδοχής, των Ορθόδοξων πληθυσμών της βαλκανικής, εκ των οποίων ο σημαντικότερος αριθμός είναι λόγιοι και έμποροι που μετακινούνται κυρίως στην Ιταλία, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς που παρείχε πολλές διευκολύνσεις στους Οθωμανούς υπηκόους και της Συνθήκη του Πασσάροβιτς το (1718 ), μέσω της οποίας καθιερώθηκε η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη, οι Έλληνες απολαμβάνουν στο εξής, τα ειδικά προνόμια της χώρας των Αψβούργων και αναδύεται η νέα αστική τάξη, η οποία θα δρομολογήσει λίγο αργότερα την προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα του υπόδουλου ελληνισμού.
Keywords: Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Ιστορία – 18ος αιώνας; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Ιστορία – 19ος αιώνας; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Ιστορία; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Οικονομικές συνθήκες; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Πολιτισμός; Έλληνες -- Ευρώπη, Δυτική -- Ιστορία; Έλληνες -- Ευρώπη, Ανατολική -- Ιστορία; Έλληνες -- Αίγυπτος -- Αλεξάνδρεια -- Ιστορία; Μετανάστης; Έθνος; Μετανάστευση; Πολιτισμός; Πολιτισμική Δραστηριότητα; Οικονομικές Δραστηριότητες των Ελλήνων της Διασποράς; Dispersion; Community; Immigration; Civilization; Cultural activity; Economic Activities of the Greeks of the Diaspora