Η επίδραση του Financial Fair Play στις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες: Μελέτη περίπτωσης της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός - Τζαχρήστου, Έλλη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετηθεί η επίδραση του κανονισμού U.E.F.A. Club Licensing and Financial Fair Play Regulations (Κανονισμός Αδειοδότησης Ομάδων) στην περίπτωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Κανονισμός αδειοδότησης ομάδων δημιουργήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (U.E.F.A.), προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους συλλόγους να εισάγουν περισσότερο ορθολογισμό στην οικονομική τους κατάσταση, να λειτουργήσουν στη βάση των δικών τους εσόδων και με λελογισμένες δαπάνες έχοντας ως απώτερο σκοπό το μακροπρόθεσμο όφελος του ποδοσφαίρου. Η εναρμόνιση με τον κανονισμό Αδειοδότησης και το Financial Fair Play έχει επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία και μεγέθη των ομάδων Ευρώπη. Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, είναι οι Ετήσιες Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έχουν συνταχθεί με βάση το άρθρο 47 του Κανονισμού Αδειοδότησης Ομάδων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Θα εξεταστούν οι μεταβολές που παρουσιάστηκαν στα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και στα επιμέρους κονδύλια των αποτελεσμάτων χρήσης στην υπό εξέταση περίοδο και συγκεκριμένα για τις χρήσεις από 2012-2013 έως και 2021-2022. Με την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής, διαπιστώνεται και αποτυπώνεται η επιρροή που είχε ο Κανονισμός Αδειοδότησης στα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
The impact of Financial Fair Play in Greek Football Teams. Case study of Panathinaikos F.C.
Keywords: Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών - Κανονισμοί για το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι; Ποδόσφαιρο - Δίκαιο και νομοθεσία; Ποδοσφαιρικές ομάδες - Οικονομικές απόψεις; Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Union of European Football Associations - Financial fair play regulations; Soccer - Law and legislation; Soccer teams - Economic aspects; Soccer - Management; Financial Fair Play; Οικονομική Επίδραση; Οικονομική Ανάλυση; Ποδοσφαιρική Βιομηχανία; Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός; Financial Impact; Financial Analysis; Football Industry; Panathinaikos F.C.