Κεφαλαιακή διάρθρωση επιχειρήσεων φιλοξενίας στην Ελλάδα - Βλαχάκου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η κεφαλαιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων αποτελεί πόλο έλξης εμπειρικών ερευνών, καθώς πολλοί είναι, σύμφωνα με αυτές, οι καθοριστικοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Το ζήτημα της κεφαλαιακής διάρθρωσης απασχολεί τη χρηματοοικονομική διοίκηση της επιχείρησης, καθώς η άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση αποβλέπει στη μεγιστοποίηση της αξίας της επιχείρησης ή στην ελαχιστοποίηση του κόστους κεφαλαίου της. Σκοπός της παρούσας ερευνάς μας είναι -λαμβάνοντας υπόψη και μελετώντας τις διάφορες εμπειρικές έρευνες και τα αποτελέσματά τους, μέσα από την ανασκόπηση βιβλιογραφίας- να εντοπίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν κυρίως την δομή κεφαλαίου επιχειρήσεων φιλοξενίας στην Ελλάδα. Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν 46 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα, για την περίοδο 2010-2016.Στην επεξεργασία των στοιχείων εφαρμόσαμε το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων spss, καταγράφοντας ως εξαρτημένες μεταβλητές τη μακροπρόθεσμη και τη συνολική δανειοδότηση των επιχειρήσεων και ως ανεξάρτητες μεταβλητές την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία και τις απαλλαγές φόρων. Το πρώτο στάδιο της ανάλυσης περιείχε εξαγωγή περιγραφικών χαρακτηριστικών των δεδομένων. Στο δεύτερο στάδιο, με τον συντελεστή συσχέτισης Pearson, προχωρήσαμε στη συσχέτιση μεταξύ των μεταβλητών, ενώ στο τρίτο στάδιο για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση παλινδρόμησης κι έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι προκειμένου να αξιολογήσουμε τη σημαντικότητα των παραμέτρων. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, έδειξαν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των παγίων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, ενώ δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη της κερδοφορίας, των αποσβέσεων και των προοπτικών ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των αποφάσεών τους. Επιπλέον, η κερδοφορία καταγράφει σημαντική, αλλά αρνητική συσχέτιση με τη συνολική δανειοδότηση, ενώ αντίθετα οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, οι αποσβέσεις και ο δείκτης παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν σχετίζονται σημαντικά με τη συνολική δανειοδότηση των επιχειρήσεων.
Capital structure of hosting companies in Greece
Keywords: Χρηματοοικονομική διοικητική; Επιχειρήσεις - Χρηματοδότηση; Εταιρείες - Χρηματοδότηση; Χρηματοοικονομική μόχλευση; Financial management; Business enterprises - Finance; Corporations - Finance; Financial leverage; Κεφαλαιακή διάρθρωση; Μακροπρόθεσμη xρηματοδότηση; Συνολική xρηματοδότηση; Capital structure; Long term leverage; Total leverage