Τα γεγονότα και η εξέλιξη του Εμφυλίου Πολέμου στην Αχαΐα (1946-1949) - Σαλαμαλίκης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Αχαΐα διήρκησε από το 1946 έως το 1949. Το 1946 ξεκινάνε διώξεις των μελών του Ε.Α.Μ. Αχαΐας από παρακρατικές ομάδες. Το 1947 ο Δημοκρατικός Στρατός εδραιώνεται στην Πελοπόννησο και κυριαρχεί στην Αχαΐα. Οι μάχες στην Στρέζοβα επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του. Το 1948 οι μάχες στα Καλάβρυτα, στην Βλασία και στην Χαλανδρίτσα ισχυροποιούν τον Δημοκρατικό Στρατό. Η μάχη της Χόβολης αποτελεί την πρώτη σοβαρή ήττα των ανταρτών. Το 1949, το σχέδιο «Περιστέρα» του Εθνικού Στρατού, οι συνακόλουθες συγκρούσεις με τον Δημοκρατικό Στρατό και τα στρατοδικεία, σηματοδοτούν το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου όπου οι αντάρτες γνωρίζουν οδυνηρή ήττα.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Αχαΐα (Ελλάδα) -- Ιστορία, Στρατιωτική -- 20ος αιώνας; Εμφύλιος Πόλεμος; Αχαΐα; Δημοκρατικός; Εθνικός; Στρατός; Πελοπόννησος; Περιστέρα; Χαλανδρίτσα; Βλασία; Καλάβρυτα; Civil War; Achaia; Democratic; National; Army; Peloponnese; Peristera; Chalandritsa; Vlasia; Kalavryta