Ανάπτυξη υγειοπροστατευτικού σιροπιού με βάση το ελαιόλαδο - Κουβουτσάκης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
«Το ελαιόλαδο εδώ και αιώνες, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τρόφιμο όσον αφορά την περιοχή της Μεσογείου, που κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται η εξάπλωση της φήμης αυτής, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Σε αυτό το γεγονός, έχουν συντελέσει πέρα από τις σημαντικές γαστρονομικές του ιδιότητες, τα οφέλη που παρουσιάζει στην υγεία του ανθρώπου, βάση αρκετών επιστημονικά τεκμηριωμένων ιατρικών μελετών. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη αυτά του ελαιολάδου, αναπτύξαμε μια πρόταση υγειοπροστατευτικού σιροπιού για παιδιά, με κύριο συστατικό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και άλλα πολύτιμα τρόφιμα της ελληνικής γης. Το προϊόν αυτό, εφόσον πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες κλινικές μελέτες και δοκιμές, θα προορίζεται για την υποβοήθηση της παιδικής χοληστερόλης και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Η πρόταση του σιροπιού αυτού, δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκπόνησης της μεταπτυχιακής διατριβής και αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν, με βάση τα συστατικά που περιέχει. Του προτάθηκε η ονομασία “kids milk oil”, με ένα ευρύτερο brand name εν ονόματι “Child MED”. Αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά ή άλλες χημικές ουσίες και μπορεί λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες όπως τα φαρμακευτικά σιρόπια. Το “kids milk oil”, αναπτύχθηκε με σκοπό να αξιοποιηθούν όπως τους αρμόζει, ορισμένα πολύτιμα ελληνικά προϊόντα, με κυριότερο εκπρόσωπο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει καταλήξει εδώ και δεκαετίες προϊόν επάνω στο οποίο κερδοσκοπούν οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι και εταιρίες παγκοσμίως, δίχως το παραμικρό όφελος για τον απλό παραγωγό του, που με μεγάλο προσωπικό κόπο και έξοδα, φέρνει εις πέρας την παραγωγή του ελαιοκάρπου, προκειμένου να διατίθεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αναλλοίωτο στο τραπέζι των καταναλωτών του. Για την ποιοτική και γευσιγνωστική αξιολόγηση του σιροπιού, πραγματοποιήθηκαν βιοχημικές μετρήσεις και οργανοληπτικός έλεγχος με άριστα αποτελέσματα και κριτικές. Στο πρώτο κεφάλαιο κάνουμε μια αναφορά σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν οι έννοιες λειτουργικά τρόφιμα και τροφοφάρμακα ανά τον κόσμο, παραθέτοντας παραδείγματά τους και αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα χημικά συστατικά του ελαιολάδου, αναλύουμε τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται το χημικό προφίλ τους, καθώς επίσης, γίνεται αναφορά στα σπουδαιότερα από αυτά και στις ιδιότητες που παρουσιάζουν. Στο τρίτο κεφάλαιο παραθέτουμε διάφορες ιατρικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, όσον αφορά τα οφέλη που παρουσιάζουν τα συστατικά του ελαιολάδου σε σημαντικούς τομείς της υγείας, καθώς και σε διάφορες σοβαρές «μη μεταδοτικές» ανθρώπινες νόσους. Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στην πρόταση της ανάπτυξης του υγειοπροστατευτικού σιροπιού, καθώς και της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την αγορά και τους τρόπους διακίνησης και προώθησής του, γίνεται αναφορά στα οφέλη που έχουν στην υγεία τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του σιροπιού και παρατίθενται κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία σχετικά με τα είδη και τις κατηγορίες των φαρμακευτικών διαλυμάτων – σιροπιών. Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί και το πειραματικό μέρος, όπου γίνεται περιγραφή βήμα προς βήμα, των βημάτων δημιουργίας του υγειοπροστατευτικού αυτού σιροπιού. Πραγματοποιείται καταγραφή των αποτελεσμάτων, των παρατηρήσεων, των μετρήσεων καθώς και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και των τρόπων που αντιμετωπίστηκαν».
Developement of health protective syrup based on olive oil
Αρ. Εισ.: 10 cd
Keywords: Ελαιόλαδο; Ελαιόλαδο -- Θεραπευτική χρήση; Αντιοξειδωτικά; Ελαιόλαδο; Υγειοπροστατευτικό; Σιρόπι; Καινοτόμο; Χοληστερόλη; Ανοσοποιητικό; Φυσικό προϊόν; Λειτουργικά τρόφιμα; Τροφοφάρμακα