Χρηματοοικονομική Ανάλυση Επιχειρήσεων του Οινοποιητικού Κλάδου - Χαμπηλομάτη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του οινοποιητικού κλάδου, μέσα από τη χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών επιδόσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας κατά την περίοδο 2017-2021. Η μελέτη περιλαμβάνει τη χρηματοοικονομική ανάλυση οκτώ εταιρειών της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων πραγματοποιήθηκε κυρίως από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο της Ελλάδας και τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει οριζόντια και κάθετη ανάλυση, ανάλυση τάσεων, ανάλυση επιλεγμένων αριθμοδεικτών για τη ρευστότητα, τη δραστηριότητα, την αποδοτικότητα και την κερδοφορία, καθώς και αξιολόγηση της πιθανότητας εμφάνισης χρηματοοικονομικής δυσχέρειας. Από την ανάλυση προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Εμφανής είναι ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης στις πωλήσεις, όπου καταγράφεται μείωση. Επιπλέον, καταγράφεται επιδείνωση σε μέσους όρους του μικτού, λειτουργικού και καθαρού περιθωρίου κέρδους. Το 2021, με την άρση των περιοριστικών μέτρων σημειώνεται αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση σε μέσους όρους του μικτού, λειτουργικού και καθαρού περιθωρίου κέρδους. Όλες οι εταιρείες ανακυκλώνουν τα αποθέματα τους και εισπράττουν τις απαιτήσεις τους πιο αργά από την εξόφληση των εμπορικών τους υποχρεώσεων, οδηγώντας σε ανάγκη χρηματοδότησης για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους. Οι δύο ιταλικές εταιρείες, λόγω αργής κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων, έχουν ανάγκη χρηματοδότησης το 2021 άνω των 700 ημερών. Οι περισσότερες έχουν ικανοποιητικούς δείκτες βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φερεγγυότητας καθώς και χαμηλή πιθανότητα πτώχευσης. Μια εταιρεία αντιμετωπίζει υψηλή πιθανότητα πτώχευσης και μια ακόμη βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη. Τέλος, διαπιστώθηκε διαφοροποίηση μεταξύ των εταιρειών όσον αφορά την πολιτική των επενδύσεων και την πολιτική χρηματοδότησης. Όσον αφορά την πολιτική επενδύσεων, τρεις χαρακτηρίζονται, σε μέσους όρους, ως έντασης παγίων περιουσιακών στοιχείων και οι υπόλοιπες πέντε ως έντασης κυκλοφορούντων. Όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική χρηματοδότησης, σε μέσους όρους, πέντε χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους κυρίως με Ίδια Κεφάλαια, υποδηλώνοντας άσκηση μιας πιο συντηρητικής πολιτικής. Ενώ, από τις τρεις, που χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους κυρίως με Ξένα Κεφάλαια, μόνο η μία σημειώνει εξαιρετικά υψηλό βαθμό εξάρτησης.
Μ.Δ.Ε. 391
Keywords: Finance-Economic aspects; Rural industries; Wine industry-Greece-Italy, 2017-2021; Οικονομικά - Οικονομικές πτυχές; Αγροτικές βιομηχανίες; Οινοβιομηχανία-Ελλάδα-Ιταλία, 2017-2021; Οινοποιητικός Κλάδος; Οριζόντια Ανάλυση; Ανάλυση Τάσεων; Κάθετη Ανάλυση; Ανάλυση με αριθμοδείκτες; Μοντέλο Z-Score; Wine Industry; Horizontal Analysis; Trend Analysis; Vertical Analysis; Ratio Analysis; Z - Score Model