Η συμβολή της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στο πλαίσιο των ειδικών σχολείων του νομού Λακωνίας - Μπουφίδη, Θεοχάρη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα που αφορά τη συμβολή του μαθήματος της φυσικής αγωγής σε μαθητές με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Αναλυτικότερα, διεξήχθη ποιοτική έρευνα με τη λήψη δομημένων συνεντεύξεων με στόχο να εξετάσουμε τις απόψεις των καθηγητών φυσικής αγωγής που διδάσκουν στα ειδικά δημοτικά σχολεία του νομού Λακωνίας, σχετικά με τα οφέλη του μαθήματος της φυσικής αγωγής σε παιδιά με ΔΑΦ, αλλά και τα εμπόδια που συναντούν κατά τη διδασκαλία. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά οφέλη σε σωματικό, κοινωνικό αλλά και πνευματικό επίπεδο για τα παιδιά σύμφωνα με τους καθηγητές. Ως σημαντικότερα εμπόδια αναδείχθηκαν οι περιορισμένες σωματικές δυνατότητες των παιδιών, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τους συμμαθητές τους αλλά και ο ανεπαρκής εξοπλισμός στις σχολικές μονάδες.
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Ειδική εκπαίδευση; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Πρόγραμμα μαθημάτων; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια); Autism spectrum disorders; Learning disabled children - Education; Special education; Physical education for children with disabilities; Physical education and training - Curriculum; Mainstreaming in education; Inclusive education; Physical education and training - Study and teaching (Elementary); Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος; Φυσική Αγωγή; Άθληση; Ειδική Αγωγή; Εκπαίδευση; Autism Spectrum Disorders; Physical Education; Sport; Special Education; Education