Φύλο και θρησκευτικότητα: Φεμινιστικές, ιστορικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Μια έρευνα με αφορμή τη συμμετοχή των γυναικών στη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. - Φωτοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εξετάζει ιστορικές και κοινωνιολογικές μελέτες και προσεγγίσεις γύρω από το φύλο και τη θρησκευτικότητα. Προσεγγίζοντας ιστοριογραφικά την ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, αναφαίνονται οι έμφυλες όψεις, αναπαραστάσεις, αντιλήψεις και πρακτικές της, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται ανοιχτά θεολογικά ζητήματα που άπτονται της συμμετοχής των γυναικών στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπό το πρίσμα των έμφυλων αναγνώσεων της θρησκείας, ως τόπο ανάδυσης έμφυλων στερεοτύπων, καλούμαστε αναπόφευκτα και συνεκδοχικά να εγκύψουμε σε μια μακρά πορεία φεμινιστικών αγώνων για την ανάδειξη της γυναικείας εμπειρίας και ορατότητας σε μείζονα ζητήματα. Με αφετηρία την συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών ως ιεροπαίδων στην ορθόδοξη λειτουργία, η εργασία μελετά τις ποικίλες αντιδράσεις στα ΜΜΕ ενώ παράλληλα εντάσσει το θέμα σε μια συνολικότερη ιστορική και κοινωνιολογική επιστημονική βιβλιογραφία γύρω από τη θρησκεία και το φύλο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013929 cd
Keywords: Θρησκεία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Στερεότυπα (Κοινωνική ψυχολογία) -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Κοινωνιολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Φεμινισμός -- Θρησκευτικές απόψεις -- Ελλάδα; Ισότητα -- Ελλάδα; Γυναίκες στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία; Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Ελλάδα -- Συνήθειες και πρακτικές; Θρησκεία; Φύλο; Γυναίκα; Εκκλησία; Χριστιανισμός; Παράδοση; Διακόνισσες; Religion; Gender; Woman; Church; Christianity; Tradition; Diacons