Οι Εθνικές Εκλογές από το 1981 μέχρι και το 2015 και οι προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων που διεκδίκησαν την εξουσία, στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής - Τσίνας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981 έως το 2015 στα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, το Μακεδονικό ζήτημα καθώς και ζητήματα που ανέκυπταν ανά περίοδο επηρεάζοντας την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας. Για την πληρέστερη αποτύπωση της έρευνας προβαίνουμε σε αντιπαράθεση των προεκλογικών δεσμεύσεων με τις μετεκλογικές ενέργειες των κυβερνήσεων, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η ανάλυση της εργασίας εστιάζεται στα βασικά σημεία των θέσεων των τριών πολιτικών κομμάτων που ανήλθαν στην εξουσία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από το πλαίσιο διαμόρφωσης των πολιτικών θέσεων γύρω από την εξωτερική πολιτική των τριών αυτών κομμάτων αλλά και με βάση το εκάστοτε εξωτερικό περιβάλλον που επικρατούσε την κάθε χρονική στιγμή εξετάζουμε το πώς επηρεάστηκε η τελική πολιτική που εφαρμόστηκε. Για την βέλτιστη ανάλυση και εύρεση πιθανών αναντιστοιχιών ανάμεσα σε προεκλογικές δεσμεύσεις και υλοποιήσιμες πολιτικές η έρευνα διεξάγεται σε τρία επίπεδα. Αρχικά, εξετάζονται οι συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στην κοινωνία αλλά και το ποιες ήταν οι αντιλήψεις της κοινής γνώμης; των πολιτών για συγκεκριμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στο επόμενο επίπεδο, εξετάζονται οι εσωκομματικές διαδικασίες οι οποίες επηρέασαν την εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε από τα κόμματα. Τέλος, στο τρίτο επίπεδο, εξετάζονται οι εξωτερικές συνθήκες και πως αυτές επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας προχωράμε σε μια συνοπτική ανάλυση του ιδεολογικού περιγράμματος της εξωτερικής πολιτικής των τριών κομμάτων, ξεκινώντας από την ΝΔ, μετά με το ΠΑΣΟΚ και τέλος με το ΣΥΡΙΖΑ. Στο δεύτερο κεφάλαιο, εισερχόμαστε στο βασικό πεδίο ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής και στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία, χωρίζοντας τις χρονικές περιόδους. Σε αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, εξετάζονται οι θέσεις των κομμάτων που εκφράστηκαν στις εθνικές εκλογές από το 1981 έως το 1990. Στο επόμενο υποκεφάλαιο του κεφαλαίου 2 προσεγγίζουμε την στάση της κοινωνίας αναφορικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για τις ίδιες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην συνέχεια, αναφερόμαστε στο εσωτερικό περιβάλλον στα κόμματα και το πώς αυτό διαμόρφωσε τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων ενώ, τέλος αναλύουμε το εξωτερικό περιβάλλον και πως αυτό συνετέλεσε, με την σειρά του, στην τελική διαμόρφωση των πολιτικών των κομμάτων. Κατά τον ίδιο τρόπο διάρθρωσης δομείται και το υπόλοιπο μέρος της εργασίας για τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται οι εκλογικές αναμετρήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τα έτη 1990 έως 2000. Στο τέταρτο κεφάλαιο οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια του 2000 έως το 2009 και στο πέμπτο κεφάλαιο οι εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 2009 έως 2015. Η εργασία ολοκληρώνεται, με την εξαγωγή γενικών αλλά και ειδικότερων συμπερασμάτων, γύρω από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και τις θέσεις που εξέφρασαν, υποστήριξαν και υλοποίησαν τα τρία πολιτικά κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση της χώρας.
Keywords: Πολιτικά κόμματα--Ελλάδα; Εκλογές; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις; Εθνικές εκλογές; Κόμματα; Προγραμματικές δεσμεύσεις; Εξωτερική πολιτική