Το κουκλοθέατρο ως μέσο βελτίωσης της αυτοαντίληψης των παιδιών προσχολικής ηλικίας - Χαϊτοπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει την υπόθεση ότι το κουκλοθέατρο συμβάλλει στην βελτίωση της αυτοαντίληψης των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για μια έρευνα δράσης, όπου η συλλογή δεδομένων έγινε με ποσοτικά και ποιοτικά εργαλεία διερεύνησης. Στην έρευνα συμμετείχαν η πειραματική ομάδα με 23 παιδιά και η ομάδα ελέγχου με 19 παιδιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε 12 συναντήσεις για 2,5 μήνες, όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές από τη Δραματική τέχνη με κυρίαρχη την τεχνική του κουκλοθεάτρου. Ποσοτικά εργαλεία διερεύνησης αποτέλεσαν η συμμετοχική παρατήρηση και τήρηση ημερολογίου του εμψυχωτή αλλά και του κριτικού φίλου, η μαγνητοφώνηση και φωτογράφιση. Επιπλέον ως ποσοτικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το ΠΑΤΕΜ Ι (Πως Αντιλαμβάνομαι Τον Εαυτό Μου) που αποτελεί την ελληνική έκδοση του ερωτηματολογίου Pictorial Scale of Perceived Competence and Social Acceptance for Young Children, των Harter και Pike (Μακρή-Μπότσαρη, 2013), το οποίο δόθηκε και στις δύο ομλάδες πριν και μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο, προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό για το κουκλοθέατρο και να κάνουμε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το κουκλοθέατρο ως μέσο ψυχαγωγίας και αγωγής και τέλος αναδεικνύεται η παιδαγωγική αξία του κουκλοθέατρου. Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται ο ορισμός της έννοιας του εαυτού και της αυτοαντίληψης. Επίσης, παρουσιάζεται η δομή της αυτοαντίληψης και τι συμβαίνει με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο σκοπός, οι ερευνητικές υποθέσεις, η μεθοδολογία της έρευνας και γίνεται η ανάλυση των δεδομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το κουκλοθέατρο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση της αυτοαντίληψης των παιδιών προσχολικής ηλικίας και στις τέσσερις παραμέτρους της όπως είναι η σωματική και σχολική ικανότητα, αλλά και η σχέση με τους συνομηλίκους και την μητέρα. Στο τέλος, παρουσιάζονται τα ευρήματα και οι περιορισμοί της έρευνας.
Keywords: Κουκλοθέατρο; Αυτοαντίληψη; Έρευνα δράσης; Παιδιά νηπιαγωγείου; Δραμτική τέχνη στη εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Αυτοαντίληψη; Έρευνα δράσης; Παιδιά νηπιαγωγείου; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση