Τα οφέλη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης - Ιωάννου, Χαρά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση των θετικών επιπτώσεων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώνεται στο κατά πόσο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι ΤΠΕ έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινή λειτουργία και βιώσιμη ανάπτυξη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς και εάν δύναται να υποστηρίξουν τους εν λόγω φορείς στην μελλοντική ανάπτυξή τους. Προσδιορίζονται, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, εφαρμογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ πραγματοποιείται και ποσοτική έρευνα, μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου, στα στελέχη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διαπιστώνεται ότι τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση και υποστήριξη των στελεχών, αναγνωρίζονται πλέον από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών. Επιπρόσθετα, μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, παρουσιάζεται η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιφέρει ριζικές αλλαγές στις κρατικές δομές.
The benefits of E-Government in Local and Regional Government and the opportunities of further development
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Καλές πρακτικές; Ευκαιρίες ανάπτυξης