Ο σύνδεσμος δημοσιονομικής ρύθμισης και δημοσίου δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Νομικές προκλήσεις και ευκαιρίες - Πρεζεράκου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία αυτή εξετάζει τις δημόσιες πτυχές της χρηματοοικονομικής ρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με έμφαση στη λογοδοσία, τη διαφάνεια, και την επιβολή των νομικών πλαισίων. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι μηχανισμοί που ενισχύουν τη δημόσια λογοδοσία και τη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές εταιρείες, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην εποπτεία, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην εφαρμογή αυτών των αρχών. Επιπλέον, εξετάζονται τα νομικά μέσα για την επίλυση διαφορών, η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση, και οι στρατηγικές αποτροπής της ρυθμιστικής μετανάστευσης. Η μελέτη βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και παρέχει μία συνολική εικόνα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ προάγει τη διαφάνεια και τη σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα.
The link between financial regulation and public law in the European Union: Legal challenges and opportunities
Μ.Δ.Ε. 132
Keywords: Χρηματοοικονομική; Χρηματοοικονομική -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική πολιτική; Δίκαιο -- Ευρωπαϊκή ένωση, Χώρες της; Χρηματοοικονομική ρύθμιση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Λογοδοσία; Διαφάνεια; Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Κυρώσεις; Ρυθμιστική μετανάστευση; Financial regulation; European Union; Accountability; Transparency; Court of Justice of the European Union; Sanctions; Regulatory arbitrage