Οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα. Οι νομικές πτυχές - Τσουκαλά, Μιράντα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες στο εμπόριο και στον τρόπο των συναλλαγών. Βρισκόμαστε σε μια ψηφιακή εποχή όπου κάνουν την εμφάνισή τους νέες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος. Καταργούνται τα φυσικά όρια, μειώνεται η άμεση επικοινωνία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα και όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται και διακινούνται μέσω ψηφιακού δικτύου. Πιστωτικές, χρεωστικές και έξυπνες κάρτες, PayPal, bitcoin είναι καινοτόμα προϊόντα που έχουν διαδοθεί ευρέως και κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης απαιτείται και θεσπίζεται νέο νομικό πλαίσιο που να μην εμποδίζει την τεχνολογική καινοτομία αλλά να προστατεύει και να διευκολύνει αυτές τις συναλλαγές. Νέες υποχρεώσεις και οφέλη απορρέουν μέσα από τις σχέσεις εμπόρων-προμηθευτών, πιστωτικών ιδρυμάτων και καταναλωτών. Ένα σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι η ασφάλεια του συστήματος πληρωμών. Εγκεκριμένες πληρωμές είναι εκείνες που ο ίδιος ο πληρωτής έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για να γίνει η πράξη της πληρωμής και υπάρχει αποδοχή από τον πάροχο υπηρεσιών. Όλο και περισσότερο όμως εμφανίζονται περιπτώσεις κλοπής, απώλειας και υπεξαίρεση των καρτών και των προσωπικών κωδικών. Ο νομικός τρόπος επίλυσης των μη εγκεκριμένων συναλλαγών αναλύεται στον Ν.3862/2010 που αφορά όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες πληρωμών. Λύσεις που έχουν προταθεί είναι μεθοδολογίες κωδικών πρόσβασης μια χρήσης, επιβεβαίωση μέσω email από το ίδιο το κατάστημα. Για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της μυστικότητας των συναλλαγών χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της κρυπτογράφησης και ψηφιακής υπογραφής. Η διενέργεια των συναλλαγών από απόσταση εκτός από τα πολλά οφέλη που προσφέρει (χαμηλότερο κόστος, σύγκριση τιμών, λιγότερος χρόνος αναζήτησης κ.α.), δημιουργεί κινδύνους ως προς την φορολόγηση. Τίθεται θέμα του τόπου φορολόγησης και του σωστού φορολογικού συντελεστή για να αποφευχθούν κίνδυνοι διπλής φορολόγησης και φοροδιαφυγής.
Transactions with electronic money. The legal aspects
Μ.Δ.Ε. 43
Keywords: Ηλεκτρονικό χρήμα; Ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Ηλεκτρονικό χρήμα; Τριμερής σχέσεις συναλλαγών; Εγκεκριμένες/μη πληρωμές στο διαδίκτυο; Ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Φορολόγηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Electronic money; Third-party transaction relationships; Approved/unauthorized online payments; Security of electronic transactions; Taxation of electronic transactions