Η δημόσια πολιτική για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα - Γεωργακούδη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Αυτή η μελέτη εξετάζει τον πολύπλοκο ιστό της κυβερνητικής πολιτικής που διαμορφώνει το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Από την εποχή των κρατικά ελεγχόμενων μονοπωλίων των μέσων ενημέρωσης μέχρι το σύγχρονο περιβάλλον της ποικιλομορφίας και της ψηφιοποίησης, ξεκινάει ένα ταξίδι δεκαετιών. Η εργασία εξετάζει πώς η Ελλάδα μετατράπηκε από την ύπαρξη ενός μόνο κυρίαρχου μέσου ενημέρωσης, της ΕΡΤ, σε ένα οικοσύστημα μέσων ενημέρωσης με μεγάλο αριθμό ελεύθερων καναλιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όσον αφορά την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, την ποικιλομορφία και το δημόσιο συμφέρον, η εξέλιξη της πολιτικής των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα αξιολογείται από διάφορες οπτικές γωνίες. Εξετάζεται το ιστορικό υπόβαθρο του μονοπωλίου της ΕΡΤ, καταδεικνύοντας τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και στο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Η έρευνα εξετάζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών παραδόσεων κρατισμού, των πρωτοβουλιών κοινωνικού ελέγχου και της αντίστασης των πολιτικών δυνάμεων στον πλουραλισμό, που συμβάλλουν στην επικράτηση του κρατικού ελέγχου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Στη συνέχεια, η έρευνα προχωρά σε πιο σύγχρονα γεγονότα, όπως η συζήτηση γύρω από τη λειτουργία του πρώτου μη κρατικού ραδιοφώνου, του Αθήνα 984, και η απόφαση που ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία καταψήφισε το κρατικό μονοπώλιο. Η μελέτη εξετάζει επίσης βασικά επεισόδια της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της μάχης για τις τηλεοπτικές άδειες το 2015-2016 και των προσπαθειών της κυβέρνησης Καραμανλή να χειριστεί τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στους τηλεοπτικούς σταθμούς και την κατασκευή. Η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει ζητήματα συνταγματικού και ενωσιακού δικαίου. Ο δυναμικός χαρακτήρας της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης αναδεικνύεται από τη διερεύνηση των επιπτώσεων της ταχείας τεχνικής ανάπτυξης στη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης, την εμφάνιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και την κατάρρευση των συμβατικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης. Επίσης, εξετάζονται οι νομοθετικές και συνταγματικές διατάξεις που συνθέτουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης, εξετάζονται ρυθμιστικοί οργανισμοί όπως η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η μελέτη ολοκληρώνεται με την ανάλυση της ελευθερίας και του λόγου των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα υπό το πρίσμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συζητά επίσης τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Ελλάδας, όπως η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και της πολιτικής επιρροής των μέσων ενημέρωσης, και εξετάζει τη λειτουργία των εποπτικών οργανισμών στην προώθηση της ποικιλομορφίας. Συνολικά, η μελέτη αυτή παρέχει μια διεξοδική εξέταση του πολύπλοκου τοπίου πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, φωτίζοντας τα ιστορικά θεμέλια, τις τρέχουσες δυσκολίες και τον συνεχή αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης.
The public policy for the media in Greece
Keywords: Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πολιτική για τα μέσα ενημέρωσης; Ελλάδα; Μονοπώλιο των μέσων ενημέρωσης; ΕΡΤ; Ελευθερία των ΜΜΕ; Ελευθερία της έκφρασης; Ρυθμιστικό πλαίσιο