Διερεύνηση της βιωσιμότητας της κοινωφελούς επιχείρησης αθλητισμού και πολιτισμού του δήμου Ερμιόνιδας - Σκορδής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Όπως γνωρίζουμε σύμφωνα με τις διατάξεις του ο Δήμος μπορεί να συστήσει δημοτική κοινωφελή επιχείρηση με σκοπό την οργάνωση λειτουργιών ή δραστηριοτήτων και την παροχή υπηρεσιών συναφών ή συνδεόμενων με τις αρμοδιότητες τους που αναφέρονται στους τομείς της κοινωνικής προστασίας & αλληλεγύης, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. Βασικός σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της βιωσιμότητας Κοινωφελούς Επιχείρησης για την δημιουργία και την αποδοτικότερη διαχείριση των Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας. Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό: να προδιαγράψει το αντικείμενο και τις δυνατότητες δράσης, να περιγράψει την απαιτούμενη οργάνωση – στελέχωση για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των στόχων της , να προτείνει βασικούς κανονισμούς λειτουργίας, να προβλέψει τους απαιτούμενους πόρους και τα προβλεπόμενα έσοδα της υπό σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης. Στη μελέτη διερευνάται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, κάτω από ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί από την Δημοτική Επιχείρηση, ως προέκταση της λειτουργίας του Δήμου, αποτελεσματική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικής – οικονομικής ζωής του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι ζωής των κατοίκων, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μεγιστοποιηθεί η προσφορά της επιχείρησης στα πλαίσια της λογικής κόστους – οφέλους. Ταυτόχρονα υποδεικνύεται η καταλληλότερη μορφή οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργία της επιχείρησης, ο προσδιορισμός των αναγκών σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, των αναγκών σε εξοπλισμό, ο προσδιορισμός του απαιτούμενου κόστους επένδυσης , του κόστους λειτουργίας και τα προβλεπόμενα οικονομικά αποτελέσματα.
Research Into Viability of Sports and Cultural Public Welfare Institutional Services of Municipality Ermionidas
Keywords: Εταιρείες, ιδρύματα κλπ. -- Διοίκηση και οργάνωση; Οργάνωση; Λειτουργία; Κανονισμός; Έσοδα; Έξοδα; Δήμος Ερμιόνιδας; Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος